Начало / България / Изложба в чест на Паисий и неговата „История славянобългарска”

Изложба в чест на Паисий и неговата „История славянобългарска”

Документална изложба „История славянобългарска, нейни предходници и последователи” ще бъде открита в Столичната библиотека на 9 май от 17.00 ч.

С нея ще бъдат отбелязани 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 г. от написването на „История славянобългарска”, посочват от библиотеката, отбелязва inews.bg.

В експозицията, която ще бъде наредена в зала „София“, ще бъдат представени летописните традиции на българите от ранното Средновековие до епохата на Паисий, както и източниците, които хилендарският монах ползва за написването на историята си, съобщават от Националния литературен музей.

Отражение в изложбата намират и дискусиите относно биографията на отец Паисий, както и отзвукът, който неговата „История славянобългарска“ предизвиква сред българите през десетилетията след 1762 г.

Отделни табла са посветени на неговите следовници-будители, както и на образа му в изкуството.
Сред най-ценните експонати ще бъде и оригиналът на книгата на Мавро Орбини „Царството на славяните“ от 1601 г., руският превод на която е сред най-важните извори на Паисий.

„Днес, два века и половина след написването на „История славянобългарска“, ние повече от всякога се нуждаем от духовни ориентири и основания за национално самочувствие“, отбелязват организаторите на изложбата.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …