Начало / Свят / Хари Потър вдъхнови създаването на бърз кръвен тест

Хари Потър вдъхнови създаването на бърз кръвен тест

Филм по втората част от поредицата за Хари Потър, „Хари Потър и Стаята на тайните”, стана причина за създаването на нов бърз кръвен тест, пише ndtv.com. Идеята дошла на Уей Шен от техническия факултет на австралийския университет „Монаш Юнивърсити”. „Във филма Хари Потър общува с дневника на Том Ридъл, като пише в него, а дневника му отговаря в писмен вид”, коментира Шен.

Тестът се базира на биоактивна хартия. В нея се съдържат антитела. Когато кръвната проба бъде сложена върху хартията, тя дава резултат, след като бъде измита с физиологичен разтвор. Отговорът остава червен. По този начин може да бъде определена кръвната група на пациент, дали жена е бременна, както и дали съществуват различни инфекции.

Шен твърди, че това е лесен начин да се изследва кръвта на пациенти в проблемни райони, където няма условия за работа на лаборатории. Той твърди, че тези тестове са ефективни, бързи и струват много по-малко от стандартните. Освен това, може да помага и на обикновени хора. Скорошно проучване показало, че 80% от хората по света не знаят кръвната си група.

Фото: writerswrite.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …