Начало / България / Девет премиери на фестивала на детската книга в Сливен

Девет премиери на фестивала на детската книга в Сливен

Премиери на девет детски книги предвижда програмата на XIV национален фестивал на детската книга в Сливен, съобщи new.sliven.net . Той ще бъде открит утре, 9 май и ще продължи до 11 май. Негов организатор е Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на Министерство на културата, община Сливен и Областната управа.

Десет български издателства  ще участват в традиционния книжен базар на открито, който ще бъде разположен на ларгото. В петък в 17.00 часа ще се открие и изложбата “Театрални кукли на любими литературни герои”. Тогава ще бъдат наградени и отличените участници в Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2012 г.

На 10 май от 17.30 часа в Драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2012 г.

Темата на традиционната кръгла маса тази година е „Табутата в детската литература”. Тя ще се проведе във втория ден от фестивала. В нея ще участват гости от Италия, Босна и Херцеговина, Сърбия, експерти от Института по български език към БАН. Ще бъде издаден сборник на български и английски, който ще се разпространи и в големите европейски библиотеки.

На 11 май е награждаването на участниците в националния литературен конкурс „В една вълшебна нощ” и в националния пленер за детска рисунка ”На гости в страната на сбъднатите желания”. В пленера ще се включат 250 деца от цялата страна, които ще рисуват на няколко места в града. Над 1050 са участниците в националния конкурс. 36 награди ще се раздадат в три категории. 30 от наградените деца ще бъдат в Сливен, за да получат лично наградите си.

В рамките на фестивала ще бъде показана изложба на известния художник и илюстратор Петър Станимиров. Откриването на изложбата ще е на 10 май от 11.30 часа в галерия „Димитър Добрович”. Петър Станимиров е един от основоположниците на съвременния комикс в България, както и основоположник на нов жанр в литературата – книгите игри. Авторът е един от най-добрите илюстратори на книгите на Стивън Кинг.

„Посолството на САЩ е подготвило и дарение за библиотеката. Носителите на наградите от детския литературен конкурс ще получат екземпляр от книгата на американския президент Барак Обама, писана за неговите дъщери”, сподели Росица Петрова – директор на РБ „Сава Доброплодни”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …