Начало / Свят / Уникална книга, създадена преди 125 години, ще бъде издадена

Уникална книга, създадена преди 125 години, ще бъде издадена

Книгата „Илюстрации на гнезда и яйца на птици от Охайо” , която е самоиздадена  преди 125 години, ще бъде публикувана от издателство. Това ще стори „Принстън Аркитекчъръл Прес”, съобщи mediabistro.com. Авторка е Дженавив Джоунс – натуралистка и художничка.

Джоунс се вдъхновила да създаде своя труд, след като видяла великата колекция на Джон Джеймс Одюбон „Птиците на Америка”. Творбата получава голямо признание, когато излиза за първи път, макар да не придобива статуса на тази на Одюбон. За съжаление, Джоунс умира от тиф на 29-годишна възраст, малко преди да завърши проекта си.

Цялото семейство е участвало в изготвянето на книгата. Дженавив учила литография и започнала да я илюстрира. Брат й събирал яйца и гнезда, за да й помага, а баща й платил, за да бъде публикувана творбата. Когато Дженавив умира от коремен тиф, нейното семейство работи 7 години, за да успее да довърши проекта в нейна памет.

Само 90 копия са публикувани през 1886 г., а сред тези, които са пожелали да имат такива са американските президенти Ръдърфорд Хейс и Теодор Рузвелт. В момента има по-малко 25 копия, на които се знае местоположението, в притежание на институции или в частни ръце.

Свързани заглавия
Колекционер купи „Птиците на Америка” за 7,9 млн. долара
Топ 10 на най-скъпите издания

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …