Начало / Класации / Топ 10 на най-скъпите издания

Топ 10 на най-скъпите издания

След като копие от първото издание на „Птиците на Америка” от Джон Джеймс Одюбон беше продадено на търг за 7,9 милиона долара, порталът flavorwire.com пусна класация на най-скъпите хартиени издания.

1. „Кодекс на Лестър” от Леонардо да Винчи – 30,8 милиона долара. Най-известният научен журнал на Винчи. Изпълнен е с мисли и теории на великия изобретател, изписани на ръка. От фосилите, през движението на водата до защо свети Луната. Купен е през 1717 г. от Томас Коук, който по-късно става Ърл на Лестър. През 1980 г.  става притежание на колекционера Армънд Хамър. През 1994 г. Бил Гейтс плаща на търг за 72-страничната тетрадка 30 800 000 долара.

2. Евангелията на Хенри Лъвът, Орденът на Бенедикт – 11,7 милиона долара. Официално тази творба е оторизирана от Хенри Лъвът, Дук на Саксония. Един от шедьоврите сред осветените ръкописи, направени през ХІІ век. Германското правителство плаща 11,7 милиона на търг, организиран от „Сотбис”.

3. „Птиците на Америка” от Джон Джеймс Одюбон – 11,5 милиона долара. Тази сумата беше дадена за пълното издание на труда но Одюбон през 2010 г.

4. „Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър – 7,5 милиона долара. Творбата е продадена на тази цена на търг, проведен от „Кристис” през 1998 г. Това е едно от 12-те копия от първото отпечатване на книгата и единствено в частни ръце.

5. Първото фолио на Уилям Шекспир – 6 милиона долара. Първото фолио на Уилям Шекспир се е продавало за 1 паунд. Но това преди повече от 400 години. Сега е една от най-ценните книги. 6 милиона дава на търг на „Кристъс”  съсобственика на „Майкрософт” Пол Алън.

6. „Библията на Гутенберг” – 4,9 милиона долара. Когато през 1987 г. тази сума е платена на търга на аукционната къща „Кристис”, това е рекорд. В момента има само 48 копия от първото отпечатване.

7. „Трактат на плодовите дървета” от Анри-Луи Дюамел дю Монсо – 4,5 милиона долара. Най-скъпата книга за плодови дръвчета. Тази сума е платена за трактата през 2006 г.

8. „География” от Клавдий Птолемей – 4 милиона долара. Това е първият атлас в света, както и първата книга с гравирани изображения. Продадена е през „Сотбис” за почти 4 милиона през 2006 г.

9.  „Приказките на барда Бийдъл” от Джоан Роулинг – 3,98 милиона долара. Единствената творба от съвременен автор в класацията. Още преди Роулинг да стане хит със серията  за Хари Потър, тя написала на ръка и илюстрирала сама 7 бройки от „Приказките на барда Бийдъл” и ги подарили на приятели. Едно от копията обаче излиза на търг през 2007 г.

10. „Първата книга на Уризен” от Уилям Блейк – 2,5 милиона долара. Публикувана за първи път през 1974 г., това е една от главните пророчески творби на Блейк. „Сотбис” продаде на тази цена през 1999 г. едно от 8-те копия, които още съществуват.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …