На фокус
Начало / Свят / Египетски писатели настояват да участват в Палестинския литературен фестивал

Египетски писатели настояват да участват в Палестинския литературен фестивал

Египетски писатели, блогъри  и журналисти и молят тяхното правителство да им осигури пропуски за Ивицата Газа. Той им е необходим за да участват в Палестинския литературен фестивал, който започва тази събота, отбелязва „Гардиън“. Те са поискали пропуските на 18 април и макар обикновено да се чакат 10 дни, 43-те документа все още ги няма.

Палестинският литературен фестивал, наричан още ПалФест, съществува от 2008 г. Той е пътуващ и се е провеждал в различни градове в страната. В миналото фестивалът се е опитвал да включи Газа, но без успех. По-късно днес ще се проведе пресконференция в Кайро, на която египетските автори, репортери и активисти ще се опитат да притиснат правителството, за да си издействат пропуските.

ПалФест трябва да стартира на 5 май по програма в Газа, а да приключи на 9 май в Кайро. Сред неговите патрони са Чинуа Ачебе, Шеймъс Хийни и Филип Пулман. На него често се изразява бойкот срещу културата на Израел и се промотира заздравяване на връзките между арабските страни. Организаторите се надяват в крайна сметка всичко с пропуските да се уреди и в Газа да бъде проведен фестивала за първи път.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …