Начало / Автори / Къде и как преподават творческо писане известните писатели

Къде и как преподават творческо писане известните писатели

В най-големите чуждестранни университети има курсове и програми, в които се обучават студенти как да пишат текстове с литературна стойност. Повечето от преподавателите са най-известните съвременни писатели.

Салман Рушди е почетен професор по английски език в Емъри университет, САЩ. Авторът на „Сатанински строфи”  работи на свободен режим – сам избира кога и какво да преподава. Някои от лекциите на Рушди са достъпни срещу 10 долара. Лекциите му са предназначени както за специалисти, така и за редови студенти. По принцип писателят говори за противоречията на нашето време, за културните различия, които разделят световната общност. Рушди не пропуска да разказва и да вади интересни моменти от творческата работа. Университетът редовно публикува съобщения за неговите лекции и качва клипове от тях в YouTube.
В университета Емъри се намира и архивът на писателя – неговите преносими компютри, снимки, писма от видни фигури на нашето време.

 

Умберто Еко преподава семиотика в университета в Болоня. Още преди да бъде публикуван романът му „Името на розата” той създава курс по семиотика. Той включва изучаване на езика в неговия културен контекст, история на езиковите и философските традиции, анализ на средствата за масово осведомяване, в това число и рекламни и пиарски практики. Студентите се обучават да разбират медийните образи, да ги декодират, но и да кодират собствените си мисли, като използват различни инструменти на манипулация чрез медиите. Това знание е предназначено за тези, които ще си вадят хляба с журналистика.

 

Тери Пратчет преподава творческо писане в дъблинския Тринити колидж. Известният британски писател в жанра научна фантастика и сатира започва работата си на преподавател през 2010 г. Самият Пратчет обаче не е завършил гимназия, но това не е пречка да учи студенти в най-старото висше учебно заведение в Ирландия. Лекциите му са насочени към популярната литература. В тях той анализира книги на Дан Браун, Стивън Кинг, комикси, дори и популярни песни. Пратчет не пропуска да анализира и читателската аудитория в контекста на популярната литература.
Желаещите да слушат лекциите на известния писател трябва предварително да са му пратили собствени произведения, написани на английски – от 6 до 8 стихотворения или разказ с обем неповече от 12 страници.

 

Майкъл Кънингам, известен с романите си „Дом на края на света”, „Преди да падне здрач”, „Часовете”, носител на множество награди, преподава английски и творческо писане в Йелския университет. Длъжността професор получава заради цялостното си творчество. В момента води два базови курса – по професионална литература и създаване на художествен текст. Кънингам набляга на анализа на структурата на художественото произведение. Студентите се учат да слушат авторския глас, да следят развитието на характерите, като се стараят да отговорят на въпроса: ”Как авторът го прави?”
След теоретичната част на курса следва практическата, където студентите се опитват да създадат оригинална творба. Всеки текст се чете пред всички, след което Кънингам прави обстоен анализ и дава практични съвети къде и как да се коригира.

(По NL.ru)

Книги на Салман Рушди тук
Книги на Умберто Еко тук
Книги на Тери Пратчет тук
Книги на Майкъл Кънингам тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …