Начало / Свят / Продажбите на е-книги продължават да растат, но повечето читатели предпочитат печатните

Продажбите на е-книги продължават да растат, но повечето читатели предпочитат печатните

Продажбите на е-книги във Великобритания са нараснали с цели 366% през миналата 2011 г., но печатните продължават да бъдат избора на повечето читатели, пише авторитетният „Гардиън”. Данните са от годишния отчет на Асоциацията на издателите. Парите похарчени за електронни книги се равняват на 6% от тези за печатни.

Въпреки това, факт е, че е-книгите се продават все повече, докато печатните отстъпват. Продажбите на печатни книги са със 7% по-малко през 2011 г., в сравнение с 2010 г. Първата четвърт на 2012 г. е най-слабата от 2003 г. насам. Първите 3 месеца на тази година регистрират спад от 11% спрямо същия период на 2011 г.

„Новината от миналата година е, че по-ниските продажби на печатни издания са почти компенсирани от солидните дигитални такива. Въпреки това, средностатистическия британец все още е много по-вероятно да си купи печатна, пред електронна книга”, коментира Ричард Молет, ръководител в Асоциацията на издателите.

Като цяло, продажбите в този бранш бележат спад от 2% през 2011 г. спрямо 2010 г. „Вече много години издателите инвестират в иновациите и дигиталните продукти и услуги. Това рефлектира на промените в икономиката на този бизнес в Обединеното кралство. Въпреки това, нарушаването на авторските права онлайн си казва думата и автори и издатели го усещат. Това е причината да продължаваме да искаме от правителството и други заинтересовани страни да работят с нас, за да го пречупим. Да бъдем сигурни, че електронната търговия във Великобритания е възможно най-силна”, допълва Молет.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

pantone-color-of-the-year-2021

Корици в жълто и сиво ще ни привличат през 2021-а

Това са официалните цветове на годината според Pantone Изборът на цвят на годината се базира …