Начало / България / Текстът ще бъде във фокуса на фестивала „Улица Отец Паисий“

Текстът ще бъде във фокуса на фестивала „Улица Отец Паисий“

Третото издание на пролетния фестивал за съвременна градска култура „Улица Отец Паисий“, носещ името на мястото, на което се провежда в Пловдив, ще се състои между 11 и 13 май и ще бъде посветено на текста, съобщиха организаторите от фондация „Отворени изкуства“.

Главните акценти тази година ще бъдат:
–     как се вгражда текст в рисунка

–     може ли текстът да се изяде
–     къде са ни буквите
–     какво се случва с поезията, когато я изпееш

–    на кой текст приличаш

Основни куратори на „Улица Отец Паисий“ са Крум Филипов и Виктор Янков, като програмата ще включва над 30 творци от различни сфери като всеки от тях ще импровизира на тема  „текст“.

Всички инициативи – интерактивни изложби, литературно изложение, концерти с поетическо четене, пърформанси, лекции, посветени на типографията, дискусии, работилници, представяния на книги, театър и танцови спектакли, ще се провеждат на  ул. „Отец Паисий”.

Поетът Ивайло Добрев ще чете собствените си творби, затворен в прозрачно пространство от стъкло, върху което ще рисува художникът Николай Димчевски.
Интерактивният проект SilhouettePoetry на Мирослав Базитов и Мартин Иванов пък ще представи текста като лично изживяване.

По протежението на улицата ще бъде позиционирана изложбата „Думи на вятъра“ на Студио 8 ½ с хартиени оригами със скрити вътре в тях парчета поезия, проза или хайку , които посетителите ще могат да си вземат за спомен.

С изложба и лекция Кирил Златков и Илия Груев ще провокират върху темата „Къде са ни буквите“, запознавайки публиката с актуалните проблеми на българските букви, а като подарък всеки желаещ ще може да получи по имейл безплатна версия на един от шрифтовете на Кирил Златков.

Младите писатели Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов и Радослав Чичев ще представят 16 стихотворения от дебютните си книги.

„Прочети улицата Plovediv Haiku“ пък е стикер акция на Милен Гелишев и Симеон Тодоров.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …