Начало / Свят / Сър Тери Пратчет: SMS-ите и социалните мрежи вредят на развитието на децата

Сър Тери Пратчет: SMS-ите и социалните мрежи вредят на развитието на децата

Авторът на много бестселъри, сър Тери Пратчет, заяви, че прекомерното общуване чрез мобилни телефони и социални мрежи вреди на развитието на децата, отбелязва британският „Телеграф”. Според 64-годишния писател, родителите трябва да стимулират децата да общуват по по-стария и традиционен начин: лице в лице. Той твърди, че по-богатия речник помага „да не се ядосваш толкова и да губиш контрол”.

„Шекспир е минал през много перипетии на английския език, а новото поколение изхвърля половината от неговото съдържание. Писането на SMS и използването на социални мрежи със сигурност не помага”, коментира Пратчет. „Трябва да има контакт с други хора. Ако притежаваш думите, за да се изразиш, можеш да предадеш съобщението си по по-добър начин. Сигурен съм, че това има общо с невъздържаното поведение”.

Авторът е подкрепен от психоложката Кийрън Кълън. „Новите технологии дават много свобода и достъп на децата, но не им помага да общуват по-добре. Подобряването на общуването лице в лице става единствено с практика”, коментира тя.

Тери Пратчет е британски писател, роден през 1948 г. Известен е с комичните си творби в жанра фентъзи. Той е най-продаваният автор в Обединеното кралство през 90-те години на ХХ в., а заради огромната си популярност е удостоен с престижната титла сър. Много негови книги са преведени на български. Той е диагностициран с ранен стадий на Алцхаймер. Поддръжник е на евтаназията и направи филм по този въпрос.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …