Начало / Любопитно / Нишката на живота (анотация)

Нишката на живота (анотация)

Луксозна и богато илюстрирана монография, която предлага комплексно интердисциплинарно изследване върху съвременната религиозна култура. Представени са два малко известни местни култа от Южна България – Златната ябълка в кв. Горни Воден на Асеновград и Света Зона в Мелник. И двата случая съчетават християнски елементи и фолклорни практики и включват ритуали за лекуване на безплодие при жените чрез опасване с колан или конец. Култовете са разгледани като комплексни системи, обединяващи свято място, празник, ритуали, вярвания, устни разкази и религиозни изображения. Представено е и историческото развитие на двете селища, които до началото на ХХ в. са населени с компактни гръцки общности, даващи своя отпечатък върху спецификата на местната култура и религиозност.
Изследва се връзката на местните практики с християнския култ към Честния пояс на Света Богородица, чийто център в православния свят е Ватопедският манастир на Атон. Обръща се специално внимание на един рядко срещан и неизследван апокрифен сюжет – предаването на Честния пояс от Богородица на св. апостол Тома. За първи път са описани и се коментират непубликувани досега изображения на тази сцена от Асеновградско; разглежда се култът към апостол Тома, почитан в Родопите като покровител на строителите, и се прави връзка с културата на майсторските сдружения при християни и мюсюлмани.
Символиката на колана и конеца се анализира също в контекста на българската и по-общо на балканската фолклорна култура и се открояват техните митологични измерения и специфични значения, обуславящи мястото им в ритуалите за зачеване.

За автора
Вихра Баева е родена през 1969 г. в Пловдив, където завършва английска гимназия и специалност „Български и английски език” в ПУ „Паисий Хилендарски”. Получава научна степен доктор по фолклористика пред 2002 г. Работи в секция „Антропология на словесните традиции” в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН. Преподава в Пловдивския университет. Има редица публикации и участия в авторитетни научни форуми в България, Полша, Македония, Холандия, Белгия. През 2001 г. е отличена от БАН с наградата „Марин Дринов” за млади учени. Получава стипендия от Холандския институт за академични изследвания в град Васенаар през 2011 г. Научните интереси на Вихра Баева са насочени към религиозните култури у нас и на Балканите, към православното християнство и фолклора, символиката и ритуалите, съвременните прояви на религиозното.

„Нишката на живота“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …