Начало / Любопитно / Нишката на живота (анотация)

Нишката на живота (анотация)

Луксозна и богато илюстрирана монография, която предлага комплексно интердисциплинарно изследване върху съвременната религиозна култура. Представени са два малко известни местни култа от Южна България – Златната ябълка в кв. Горни Воден на Асеновград и Света Зона в Мелник. И двата случая съчетават християнски елементи и фолклорни практики и включват ритуали за лекуване на безплодие при жените чрез опасване с колан или конец. Култовете са разгледани като комплексни системи, обединяващи свято място, празник, ритуали, вярвания, устни разкази и религиозни изображения. Представено е и историческото развитие на двете селища, които до началото на ХХ в. са населени с компактни гръцки общности, даващи своя отпечатък върху спецификата на местната култура и религиозност.
Изследва се връзката на местните практики с християнския култ към Честния пояс на Света Богородица, чийто център в православния свят е Ватопедският манастир на Атон. Обръща се специално внимание на един рядко срещан и неизследван апокрифен сюжет – предаването на Честния пояс от Богородица на св. апостол Тома. За първи път са описани и се коментират непубликувани досега изображения на тази сцена от Асеновградско; разглежда се култът към апостол Тома, почитан в Родопите като покровител на строителите, и се прави връзка с културата на майсторските сдружения при християни и мюсюлмани.
Символиката на колана и конеца се анализира също в контекста на българската и по-общо на балканската фолклорна култура и се открояват техните митологични измерения и специфични значения, обуславящи мястото им в ритуалите за зачеване.

За автора
Вихра Баева е родена през 1969 г. в Пловдив, където завършва английска гимназия и специалност „Български и английски език” в ПУ „Паисий Хилендарски”. Получава научна степен доктор по фолклористика пред 2002 г. Работи в секция „Антропология на словесните традиции” в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН. Преподава в Пловдивския университет. Има редица публикации и участия в авторитетни научни форуми в България, Полша, Македония, Холандия, Белгия. През 2001 г. е отличена от БАН с наградата „Марин Дринов” за млади учени. Получава стипендия от Холандския институт за академични изследвания в град Васенаар през 2011 г. Научните интереси на Вихра Баева са насочени към религиозните култури у нас и на Балканите, към православното християнство и фолклора, символиката и ритуалите, съвременните прояви на религиозното.

„Нишката на живота“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …