Начало / Свят / Националната библиотека в Букурещ отвори врати след 25 години

Националната библиотека в Букурещ отвори врати след 25 години

Тя е планирана още при комунистическия диктатор Николае Чаушеску, но отваря врати едва сега – 25 години по-късно, пише faz.net за Националната библиотека на Румъния.

Строителството й в еклектичен монументален стил започнало през 1986 г. в близост до „Палата на народа” в центъра на Букурещ. Известният с грандоманията си Чаушеску наредил да е най-голямата библиотека в Източна Европа. Революцията през 1989 г. обаче осуетила този план и строежът останал недовършен. През годините оттогава са се водили много спорове какво да се прави с него и в крайна сметка е решено сградата да се дострои. Сменил се обаче стилът – вместо наподобяващ барок кич парламентът заложил на прагматизма.

През 2009 г. най-накрая строителството продължава. Архитектът Елиодор Попа прекроява идейния проект и създава нова концепция – от метал и зелено стъкло. Цената на строежа скача до 120 млн. евро и е най-голямата румънска инвестиция в областта на културата от революцията насам.

В библиотеката, която от няколко дни е отворена за посетители, има място за 12 милиона книги. Персоналът разполага с 20 асансьора за доставянето им в 14-те читални, разположени на 7 етажа. Сградата е снабдена с шест конферентни зали. Тъй като засега все още не се ползва цялата, има идея част от румънското министерство на културата да се нанесе в свободните помещения.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …