Начало / Читатели / „Тропическо животно” – без изненади

„Тропическо животно” – без изненади

Сава Славчев

След „Мръсна хаванска история” и „Кралят на Хавана” ето и последната публикувана на български книга на Педро Хуан Гутиерес – „Тропическо животно”.

За онези, които познават автора, изненади няма: ¾ секс, грубост, ексхибиционизъм, мръсотия и перверзии. Но докато в първите две книги имаше и много болка, бедност, отчаяние, принуда и оцеляване – все неща, които те отдалечават на светлинни години от желанието ти да гледаш прекрасните залези на Карибите, в Тропическо животно” болката и отчаянието присъстват в съвсем малка степен. В тази книга Гутиерес продължава да говори за себе си /независимо от уговорката в началото, че „всяка прилика с истински обстоятелства и личности е пълно съвпадение”/ като разказва живота си и отношението си към света. Гутиерес няма въображение. Никакво. Той е груб натуралист, не би могъл да опише нещо несъществуващо, той е първичен и брутален, абсолютно хахав кубинец, обсебен от секса и от животинското у себе си и у хората. С единствената разлика, че не го крие: „Трябва само да седна да пиша. Да пиша с вътрешностите и с червата. Да изцапам хартията с кръв и слюнка, с лайна и урина, със сополи и сълзи.”

Иначе стилът е му съвсем семпъл, синтаксисът – прост, изреченията – къси, езикът – разговорен. Смятам, че дори заглавието е честно – не мисля, че би могъл да кръсти романа си по друг начин.

Цикълът „Сентро Хавана” тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

IMG-c4be161bbda3dae0fd84147b2a6702b9-V

Нови две книжарници на „Хеликон“ работят във Варна

Туристическият сезон се превръща в книжен Скоро ще е необходим отделен пътеводител за книжарници „Хеликон“ …