Начало / България / Михаил Вешим взе наградата „Цветето на Хеликон”, Яница Радева – „Рашко Сугарев”

Михаил Вешим взе наградата „Цветето на Хеликон”, Яница Радева – „Рашко Сугарев”

Михаил Вешим спечели наградата „Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга през изминалата година във веригата „Хеликон”. С покупките си читателите избраха романа му „Нашингтон” за книга на годината между номинираните за наградата за белетристика на книготърговската фирма. Церемонията по връчването на приза се състоя в книжарница „Хеликон-Витоша” на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право.

„Приемам тази награда не само като признание към моите книги, а и като реабилитация на писания хумор. Защото вече хуморът отиде в телевизиите и виждате какъв е резултатът” – каза писателят. –„Единственото, към което се стремя, когато пиша, е да не използвам мръсни думи. Наричам романите си невулгарни. Щом читателите са ме избрали, значи съм на прав път.”

Малко преди това по традиция бяха обявени и наградите „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван разказ, които се връчват от Националния дарителски фонд „13 века България“.  От 1998 г. до 2007 г. събитието се провеждаше в родния град на Сугарев – Пловдив, а от 2008 г. – в книжарница „Хеликон – Витоша” в София. Рашко Сугарев (1941-1995) е преводач и автор на романи.

Жури в състав Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев даде първа награда на Яница Радева за разказа „Жена в гръб”. Двете втори награди отидоха при Владимир Полеганов за „Кладенецът” и Мирела Занева за „Крайни решения”. На трето място се класираха Димо Димов с „Без нея” и Бистра Величкова с „Иване, излизам”.

Финалът на вечерта беше поставен с импровизирано литературно четене по повод Деня на книгата, на което „Хеликон” покани публични личности. Георги Лозанов, Петър Волгин, Меглена Кунева, Петър Курумбашев, Бойко Василев, Стефан Димитров, Васко Кръпката, Николай Кънчев и други четоха от свои любими произведения. Кунева се спря на „Океан море” от Алесандро Барико, Волгин избра комунистическия манифест заради неговата актуалност, Василев припомни на публиката Борхес, Николай Кънчев – биографията на Кийт Ричардс. Музикантът Васко Кръпката избра наградения „Нашингтон”, чийто автор пък се включи със стихотворния роман „Цар и говедар” на Марко Ганчев.

Книгите на Михаил Вешим тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …