Начало / България / 300 деца се включиха в кампанията „Добрич чете Йовков“

300 деца се включиха в кампанията „Добрич чете Йовков“

Повече от 300 деца се включиха в кампанията „Добрич чете Йовков“ в Международния ден на книгата и авторското право, съобщиха от музея на класика на българската литература.

Домът-паметник на писателя днес е средище на духовен празник за всички, които ценят Йовковото слово. Ученици разгърнаха заедно страници от „Старопланински легенди“ и „Вечери в Антимовския хан“. Петокласници от средното общообразователно училище „Св. св. Кирил и Методий“ прочетоха „По жицата“ на руски език, а разказът-урок за човешкото състрадание и доброта прозвуча сред ученическата аудитория и на английски език.

Литературният музей притежава повечето от книгите на писателя, преведени на близо 40 езици. В дома-паметник се съхраняват и ръкописни страници от „Серафим“, „Жетварят“, „Ако можеха да говорят“, книги от личната библиотека на Йовков с автографи, първи издания на негови творби.

В маратона на четенето в регионалната библиотека „Дора Габе“ се включи и кметът на Добрич Детелина Николова. Тя прочете пред ученици есето „Добричко“ на Петър Увалиев, излъчено по Би Би Си по повод на гостуването на интелектуалеца в добруджанския град за 115-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2389samladeVerk

Роман за любовта към книгите спечели наградата „Август Стриндберг”

Най-престижното шведско отличие отиде при Лидия Сандгрен Психолог по образование, тя работи върху дебюта си …