Начало / България / 300 деца се включиха в кампанията „Добрич чете Йовков“

300 деца се включиха в кампанията „Добрич чете Йовков“

Повече от 300 деца се включиха в кампанията „Добрич чете Йовков“ в Международния ден на книгата и авторското право, съобщиха от музея на класика на българската литература.

Домът-паметник на писателя днес е средище на духовен празник за всички, които ценят Йовковото слово. Ученици разгърнаха заедно страници от „Старопланински легенди“ и „Вечери в Антимовския хан“. Петокласници от средното общообразователно училище „Св. св. Кирил и Методий“ прочетоха „По жицата“ на руски език, а разказът-урок за човешкото състрадание и доброта прозвуча сред ученическата аудитория и на английски език.

Литературният музей притежава повечето от книгите на писателя, преведени на близо 40 езици. В дома-паметник се съхраняват и ръкописни страници от „Серафим“, „Жетварят“, „Ако можеха да говорят“, книги от личната библиотека на Йовков с автографи, първи издания на негови творби.

В маратона на четенето в регионалната библиотека „Дора Габе“ се включи и кметът на Добрич Детелина Николова. Тя прочете пред ученици есето „Добричко“ на Петър Увалиев, излъчено по Би Би Си по повод на гостуването на интелектуалеца в добруджанския град за 115-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …