Начало / България / Близо 150 метра е дължината на читателски дневник в Силистра

Близо 150 метра е дължината на читателски дневник в Силистра

Близо 150 метра е дължината на сборен читателски дневник, направен от посетители на силистренската регионална библиотека „Партений Павлович“ по време на едномесечния маратон на четенето, съобщиха от библиотеката.

В маратона пряко са участвали учениците от 7 основни училища и 2 професионални гимназии, децата от 5 детски градини, обитателите на Дома за стари хора и Дневния център за хора с увреждания, много граждани.

Сред участниците е и първата жена-библиотекар в Силистра Свобода Рибарова на 94 години. Нейният баща Матей Рибаров е бил директор на първоначалното училище от 1913 до 1916 година, кмет на Силистра, главен редактор на излизалото в Силистра сп. „Архив“, а приносът му за развитието на читалищната дейност в града е сравняван с приноса на първооснователя на силистренското читалище Сава Доброплодни.

Силистренските библиотекари са изчислили, че маратонът е продължил повече от сто часа и през това време е четено пред 1578 слушатели. В програмата на маратона е училищни празници, изложби, литературни четения.

Представена бе и изложба на книги, сред които най-малката книга в силистренската библиотека – Харта на Европейския съюз с размери 3 на 2.5 сантиметра Показано бе и фототипно издание на Остромировото евангелие – единствен екземпляр в Силистренска област, който е на постоянно съхранение и е закупен със специална поръчка от 1989 година. Евангелието е от единайсети век – един от шедьоврите на славянската писменост, достигнали до нас. Смята се, че преписът, изготвен за приближения на киевския княз Ярослав болярин Остромир, е от старобългарски кирилски оригинали.

Тази вечер маратонът на четенето ще бъде зарит с четене на открито в дунавския парк на Силистра на откъси от литературни произведения.

Библиотечното дело в Силистра има сто и четирийсет годишна история. Регионалната библиотека „Партений Павлович“ е с фонд от над 300 000 единици и годишно я посещават около 10 000 читатели. Според библиотекарите вече има тенденция за възстановяване на закритите през последните двайсет години училищни библиотеки.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

382972855_7711095375606373_53993677063837781_n

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие Сравненията между електронни и класически книги от хартия …