Начало / България / Близо 150 метра е дължината на читателски дневник в Силистра

Близо 150 метра е дължината на читателски дневник в Силистра

Близо 150 метра е дължината на сборен читателски дневник, направен от посетители на силистренската регионална библиотека „Партений Павлович“ по време на едномесечния маратон на четенето, съобщиха от библиотеката.

В маратона пряко са участвали учениците от 7 основни училища и 2 професионални гимназии, децата от 5 детски градини, обитателите на Дома за стари хора и Дневния център за хора с увреждания, много граждани.

Сред участниците е и първата жена-библиотекар в Силистра Свобода Рибарова на 94 години. Нейният баща Матей Рибаров е бил директор на първоначалното училище от 1913 до 1916 година, кмет на Силистра, главен редактор на излизалото в Силистра сп. „Архив“, а приносът му за развитието на читалищната дейност в града е сравняван с приноса на първооснователя на силистренското читалище Сава Доброплодни.

Силистренските библиотекари са изчислили, че маратонът е продължил повече от сто часа и през това време е четено пред 1578 слушатели. В програмата на маратона е училищни празници, изложби, литературни четения.

Представена бе и изложба на книги, сред които най-малката книга в силистренската библиотека – Харта на Европейския съюз с размери 3 на 2.5 сантиметра Показано бе и фототипно издание на Остромировото евангелие – единствен екземпляр в Силистренска област, който е на постоянно съхранение и е закупен със специална поръчка от 1989 година. Евангелието е от единайсети век – един от шедьоврите на славянската писменост, достигнали до нас. Смята се, че преписът, изготвен за приближения на киевския княз Ярослав болярин Остромир, е от старобългарски кирилски оригинали.

Тази вечер маратонът на четенето ще бъде зарит с четене на открито в дунавския парк на Силистра на откъси от литературни произведения.

Библиотечното дело в Силистра има сто и четирийсет годишна история. Регионалната библиотека „Партений Павлович“ е с фонд от над 300 000 единици и годишно я посещават около 10 000 читатели. Според библиотекарите вече има тенденция за възстановяване на закритите през последните двайсет години училищни библиотеки.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …