Начало / Любопитно / „Случаят „Ванга“ от Николай Стоянов (анотация)

„Случаят „Ванга“ от Николай Стоянов (анотация)

За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов „Случаят „Ванга“ съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед. Авторът, родственик на пророчицата, е събрал спомени за нея от дете, както и истории, които се предават от поколение на поколение във фамилията. Освен текстове, посветени на Ванга, книгата разказва и много за времето, в което е живяла тя, за емблематични личности и събития, белязали тези години, за взаимоотношенията ѝ с властта и тайните службите, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното. Освен в България, изданието излиза успоредно в Македония и Русия.

В книгата читателите ще открият интересни случки на Ванга и популярни лица като Блага Димитрова, Тодор Живков, Людмила Живкова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати, както и такива с обикновени хора, участвали или станали свидетели на необикновени срещи с пророчицата. Част от историите в нея са известни на широката аудитория, защото повечето от тях се пренасят от уста на уста, но са обяснени и интерпретирани от автора по различен начин. В книгата са разказани и такива, които читателите ще научат за първи път.

Историите в „Случаят „Ванга“ не са само спомени. Авторът разглежда Ванга не само като феномен и човек, но като истински „случай“, за който, въпреки че се знае много, все още има повече неизвестни: „Ванга беше и продължава да е световно събитие. Изключение от правилата. Трябвало е да се появи – за да помага и ни предпазва от нашите несъвършенства“, споделя Николай Стоянов. Той търси обяснения за двойнствения живот на Вангелия, ежедневните ѝ и мъчителни превъплъщения от реалното в непознатото, сложните ѝ взаимоотношения с властващите и службите, огромната самота и болката на тази, която помагаше на другите, но не можеше да помогне на себе си. Ето защо книгата е озаглавена „Случаят „Ванга“.

Николай Стоянов в интервю за в. „Преса“:  Дълго време мои близки и приятели, които знаеха за родството ми с пророчицата, ме караха да направя тази книга. Аз отлагах. Започвам да пиша, когато усетя, че съм вътрешно готов… Колкото до Ванга – винаги съм гледал на нея по по-различен начин. Занимава ме най-вече двойнственият живот, който водеше съзнанието й – в реалния и в отвъдния свят. Това ми даваше все повече аргументи, че битието ни не свършва със смъртта, че „смъртта е само едно завръщане вкъщи” както казва великият Уистън Хю Одън.
Леля Вангелия не е местна гледачка, а планетарен случай. Предупрежденията й влизаха с код „горещо” в информационните комюникета. От нея се интересуваха академии на науките, но и службите за сигурност. Ванга беше и продължава да е световно събитие. Изключение от правилата.
Прекарах голяма част от детството си близо до нея, а очите на детството виждат много. Тя създаде у мен усещането, че животът е тайна, която трябва да се разгадава. Че светът не е само този, който виждаме. Когато на невръстни години пред теб непрекъснато се случват чудеса, ти неизбежно се променяш. Книгата ми за Ванга има мото от гадателя Лулчев, известния таен съветник на Борис ІІІ : „Природата забавлява глупавите, а на надарените разкрива тайните си“. Ванга беше от вторите.

„Случаят „Ванга“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225639_b

Иво Сиромахов вдъхва живот на 12 нови вдъхновяващи приказки за смели читатели от 6 до 66

След „Малки приказки” и „Приказки от планината” популярният сценарист, телевизионен водещ и журналист Иво Сиромахов …