Начало / Интервюта / Шон Кови: Най-голямото предизвикателство за родителите и техните деца е комуникацията

Шон Кови: Най-голямото предизвикателство за родителите и техните деца е комуникацията

Шон Кови е американски писател, мотивационен говорител и експерт по лидерство, както в личен, така и в професионален план. Роден е през 1964 г. Автор е на книгите „7 навика за щастливи деца” и скоро преведената на български „6-те най-важни решения в живота ти. Ръководство за тийнейджъри“. Освен това е вицепрезидент на фирмата „Франклин Кови”, която се занимава с консултантски услуги. Кови пише книги за подобряване на живота на децата и тийнейджърите. Той говори по този въпрос в интервю за издателството „Саймън и Шустър”.

––––––––––––––––-
Какъв е ефектът, който се надяваш книгите ти да окажат върху децата и семействата?
–    В света, в който живеем, е трудно за родителите и учителите да отглеждат добри деца. Деца лидери, които да имат увереността и уменията да живеят и оцеляват през ХХІ век. Надявам се книгите ми да им помогнат за отглеждането на деца с достойна ценностна система.

Ти даваш списък с дискусионни въпроси и съвети, които родителите и учителите могат да използват. Защо смяташ, че трябваше да включиш това?
–    Понякога и родителите, и децата имат нужда от нещо, което да им даде начална скорост. Ние, възрастните, сме винаги толкова заети и понякога прекалено уморени в края на деня. Опорните точки, които съм дал, правят връзката с детето малко по-лесна. Най-голямото предизвикателство за родителите и техните деца е комуникацията. Съветите ми улесняват диалога.

Имаш ли деца и възпитаваш ли ги спрямо твоите книги?
–    Да, имам деца. Всъщност, имам цели 8! Понякога е голям хаос вкъщи. На другия въпрос – да, старая се да ги възпитавам по същия начин. Опитвам се да не прекалявам. Децата ми често смятат, че това са глупости. Но съпругата ми и аз сме убедени, че това е правилният подход. Макар да не им го завираме в гърлото. Това е много важно! Карам децата ми да четат книгите. Някой път го правят, друг път не. Младите хора са по-отворени към влияние. Но понякога аз греша, а те са прави. Родителят трябва да разбере, че невинаги той знае по-добре.

Персонажите, които използваш, базирани ли са на твоите деца?
–    Да, разбира се. Всичките. Де факто съм описал това, което съм видял. Макар да съм направил някои изменения.

Баща ти, Стивън Кови, е автор на световноизвестната книга „Седемте навика на високо ефективните хора”. Искаш ли съвети от него?
–    Не, не търся неговите съвети, защото той ще ми каже: „ти знаеш най-добре, направи както решиш”. Той се справя много добре като баща. Научил ме е на много неща, включително как сам да си върша работата.

Какво представлява програмата „Лидерът в мен”?
–    „Лидерът в мен” помага на децата да придобият нужния характер и качества, за да се справят с предизвикателствата на ХХІ век. Доказано е, че този процес подобрява увереността на учениците, развива техните личностни качества и намалява проблемите им с дисциплината в училище. И родителите, и учителите одобряват този подход. Тази програма е най-вълнуващото нещо, с което съм се занимавал. Тя се занимава с децата в начално училище. Помага им да придобият лидерски качества, да комуникират по-добре, да използват натрупаните умения и знания, да си поставят цели и да ги постигат.  За да научите повече: leaderinme.org.

Ако трябва да дадеш съвет на родителите как се отглеждат щастливи деца, какъв щеше бъде?
–    Престанете да бъдете критици, бъдете водачи. Не бъдете съдии, а модели. Всички сме прекалено критични. Смятам, че най-добрият начин за промяна на поведението е като се акцентира и утвърждава позитивното, а се игнорира негативното. Дефиницията за лидерство е до комуникираш толкова добре с дете (или с който и да е), че то да стигне само до извода.

Свързани заглавия
„6-те най-важни решения в живота ти. Ръководство за тийнейджъри“ от Шон Кови (откъс)

„6-те най-важни решения в живота ти“ тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …