Начало / България / Достоевски, Стивън Кинг и Астрид Линдгрен са любимите писатели на варненци

Достоевски, Стивън Кинг и Астрид Линдгрен са любимите писатели на варненци

Достоевски, Стивън Кинг и Астрид Линдгрен са сред любимите автори на варненци. Това съобщи днес директорът на Регионалната библиотека в крайморския град Емилия Милкова. Тя представи първите резултати от мащабната анкета, която провежда културната институция сред четящите варненци.

Най-активни при допитването са хората на възраст между 30 и 50 години. Тази група има слабост към американската литература, докато по-младите са оказали предпочитания към българските автори. Всеки анкетиран обаче е посочил и писател на детска литература. Най-често срещаните имена са Астрид Линдгрен, Луис Карол и Андерсен.

За девета година библиотеката ще проведе инициативата „Маратон на четящите хора“. Този път в нея ще се включат повече от 30 детски градини, училища, музеи. За пръв път в маратона ще участват Карин дом и училището за деца с нарушено зрение.

През тази година акцент в инициативата, която ще се проведе на 23 април, ще бъде творчеството на Емилиян Станев. Същия ден във фоайето на библиотеката ще се прожектират филми по книги на писателя, а вечерта ще бъде открита изложба, подредена с помощта на къщата-музей във Велико Търново.

Вечерта преди маратона по традиция ще се проведе и „Една приказна нощ в библиотеката“. В часовете от 20,00 до 02,45 при книгите ще бъдат 25 деца от 5 и 6 клас от различни варненски училища.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …