Начало / Свят / Британската библиотека купи най-старата европейска книга за 14 млн. долара

Британската библиотека купи най-старата европейска книга за 14 млн. долара

Евангелие от VII век, открито в ковчега на светец преди повече от 900 години и признато за най-старата европейска книга, оцеляла в цялостния си вид, бе купено от Британската библиотека за 14 млн. долара, съобщи „Гардиън”.

Книгата е ръчно копие на Евангелието на Йоан със заглавие Евангелие Св. Кътбърт и е била поставена в ковчега на Кътбърт вероятно през 698 г. Открита е в него през 1104 г. в Дърамската катедрала, след като ковчегът е бил преместен, за да бъде спасен от набезите на викингите. Творбата е с червена кожена подвързия, която й е помогнала да се запази в отлично състояние. Това е най-старата толкова значима книга от британската история, открита досега.

„Това е безспорно една от най-важните книги в света“, коментира Скот Маккендрик от Британската библиотека. „Всеки, който се интересува от книги, знае за това евангелие. Досега не е намирана в Европа толкова стара книга, която да е в толкова добро състояние. Невероятно е”.

Латинският ръкопис е бил продаден от британските йезуити с цел набиране на средства за образование и реставрации.

Покупката на копието от Евангелието на Йоан следва най-голямата кампания за набиране на средства от библиотеката. Националният фонд за наследство и паметници е дал 4,5 млн. паунда, но освен това с отделни суми са допринесли и други благотворителни организации, както и обществото.

Библиотеката е придобила евангелието в партньорство с университета и катедралата в Дърам, като то ще бъде представяно поравно както в библиотеката, така и в североизточния град.

От 1979 г. насам ръкописът е бил под наем в Британската библиотека, като едва сега за пръв път й се открила възможност да го купи.
Освен в оригиналния си вид, евангелието е било изцяло дигитализирано, така че ще може да бъде разглеждано и онлайн в сайта на библиотеката

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …