Начало / Свят / Британската библиотека купи най-старата европейска книга за 14 млн. долара

Британската библиотека купи най-старата европейска книга за 14 млн. долара

Евангелие от VII век, открито в ковчега на светец преди повече от 900 години и признато за най-старата европейска книга, оцеляла в цялостния си вид, бе купено от Британската библиотека за 14 млн. долара, съобщи „Гардиън”.

Книгата е ръчно копие на Евангелието на Йоан със заглавие Евангелие Св. Кътбърт и е била поставена в ковчега на Кътбърт вероятно през 698 г. Открита е в него през 1104 г. в Дърамската катедрала, след като ковчегът е бил преместен, за да бъде спасен от набезите на викингите. Творбата е с червена кожена подвързия, която й е помогнала да се запази в отлично състояние. Това е най-старата толкова значима книга от британската история, открита досега.

„Това е безспорно една от най-важните книги в света“, коментира Скот Маккендрик от Британската библиотека. „Всеки, който се интересува от книги, знае за това евангелие. Досега не е намирана в Европа толкова стара книга, която да е в толкова добро състояние. Невероятно е”.

Латинският ръкопис е бил продаден от британските йезуити с цел набиране на средства за образование и реставрации.

Покупката на копието от Евангелието на Йоан следва най-голямата кампания за набиране на средства от библиотеката. Националният фонд за наследство и паметници е дал 4,5 млн. паунда, но освен това с отделни суми са допринесли и други благотворителни организации, както и обществото.

Библиотеката е придобила евангелието в партньорство с университета и катедралата в Дърам, като то ще бъде представяно поравно както в библиотеката, така и в североизточния град.

От 1979 г. насам ръкописът е бил под наем в Британската библиотека, като едва сега за пръв път й се открила възможност да го купи.
Освен в оригиналния си вид, евангелието е било изцяло дигитализирано, така че ще може да бъде разглеждано и онлайн в сайта на библиотеката

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …