Начало / Критика / „За какво ми е този Коран?”

„За какво ми е този Коран?”

Безпрецедентна акция на привържениците на салафизма – течение в исляма, разбуни духовете в Германия. Салафитите възнамеряват да разпространят 25 милиона копия от Корана безплатно. Предлагаме ви текста, публикуван във влиятелната международна медия „Дойче Веле” със заглавието„За какво ми е този Коран?” , в който се проследяват реакциите на германците и евентуалните последици.

–––––––––––––––––––-

През октомври 2011 година в Германия група салафити стартираха най-мащабната кампания за разпространение на исляма, организирана някога в страната. Целта им е да бъдат раздадени 25 милиона безплатни екземпляра на Корана, а инициатор на идеята е Ибрахим Абу Наги, един от най-влиятелните проповедници на салафизма в Германия. Според салафитите всеки, който не вярва в Аллах и неговия пророк, веднага след смъртта си попада в ада. Затова инициаторът на идеята призовава мюсюлманите да спасят собствените си души, като си купят Корана, с което пък финансират даването на един безплатен екземпляр на немюсюлмани.

Последният уикенд бе една от важните дати в плана на салафитите. Тогава те раздаваха свещената книга на мюсюламните в почти 40 германски града. Около щандовете, разположени в централните части на градовете, бе пълно с репортери – въпреки че преди броени дни в YouTube се появиха видеоматериали, в които радикалните ислямисти отправят заплахи към германските журналисти, заели критична позиция спрямо акцията.

Възмущение и гняв пред щандовете

Бон бе един от градовете, включени в акцията от последния уикенд. В събота в шест часа вечерта там бяха раздадени 600 екземпляра. Акцията обаче сякаш само засили предразсъдъците и изостри фронтовете. „Мюсюлманите са толкова вярващи, че лесно могат да бъдат манипулирани“, казва един германец, минаващ покрай щанда. Млада майка пък се възмущава: „Вече не знам в кое училище да запиша моята дъщеря. Искам да е сред германци. Подобни акции ни дърпат само надолу.“ Тя добавя: „За какво ми е този Коран? Не ми трябва нито Коран, нито Библия, нито каквато и да било друга религиозна книга.“ Една възрастна жена, забелязала информационния щанд, също бърчи чело: „Всеки има право да изповядва определена религия, а който иска, може да се информира и за останалите. Но никой не бива да натрапва своята религия по такъв начин.“

„Ние, разбира се, не сме против Корана“, подчертават от Федералната служба за защита на конституцията. Лицата обаче, които искат да разпространяват безплатно екземпляри на Корана, са под строгото наблюдение на службите за сигурност. Конкретно става дума за организацията „Чистата религия“, която е и организатор на акцията. Властите предупреждават, че в случая става въпрос за чиста „рекламна акция“ на ислямски екстремисти.

Службите за сигурност се опасяват, че най-вече млади хора биха могли да се подлъжат: „Лабилни хора, които търсят смисъла на живота, често стават лесна плячка. Елементализирането на религията чрез ясни заповеди и повели има особено примамливо въздействие“, казва експерт по сигурността от Бремен.

Акцията е напълно легална

Според конституцията на Германия разпространяването на религиозни писания в никакъв случай не е наказуемо деяние. Раздаваните от салафитите екземпляри на Корана са без какъвто и да било добавен коментар. Така че това прави акцията им напълно легална. Критиците на кампанията обаче се питат: „С какви думи салафитите предлагат Корана на минувачите?“

Дали салафитите ще постигнат целта си – да раздадат общо 25 милиона копия? Това не е ясно. Ръководството на печатницата, поела поръчката, изглежда разколебано. Досега тя е отпечатала 300 хиляди копия. За останалите екземпляри парите просто не били налице. Тази ситуация сега щяла да бъде използвана за принципно преобмисляне на поръчката. В крайна сметка, по думите на ръководството, печатницата не желае да се остави да бъде притисната в определена политическа или религиозна посока.

Автор: Й. Шмелер, В. Дик, Б. Емануилов; Редактор: М. Илчева

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …