Начало / Автори / Олдъс Хъксли за проблемите на човечеството

Олдъс Хъксли за проблемите на човечеството

Още през 1958 г. големият писател Олдъс Хъксли (1884-1963) посочва проблемите на човечеството, които са актуални и днес: пренаселеността, опасността от изчерпване на природните ресурси, както и нуждата от по-голям контрол и отговорност от страна на правителствата. Това пророческо изказване авторът на известната антиутопична творба „Прекрасният нов свят” прави пред журналиста Майк Улоъс, който почина преди 10 дни. Това е и поводът „Лос Анджелис таймс” да извади от архива култовия разговор.

„Технологиите напредват все повече и е необходимо да имаме по-гъвкави организации, по-йерархически организации. Напредъкът на технологиите е съпътстван с напредък на науката. Все повече хора живеят като отделни единици и се изисква по-голям контрол от бюрокрациите, били те бюрокрации на бизнеса или на правителството. Не трябва да бъдем изненадвани от собствения си технологичен напредък”.

Хъксли умира само 5 години след този разговор. Най-известната му книга е „Прекрасният нов свят” (1932 ), която е преведена на български език. Други негови творби, които могат да бъдат намерени в книжарниците, са „Геният и богинята”, „Лебедът умира след много лета” и „Дверите на възприятието”. Последното произведение вдъхновява Джим Морисън за името на неговата група – „Дорс” (врати, двери)..

Разговорът между Хъксли и Улоъс тук
Книгите на Хъксли тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …