Начало / Свят / Американски писател предсказал потъването на „Титаник”?

Американски писател предсказал потъването на „Титаник”?

След като само преди броени дни се навършиха 100 години от легендарното потъване на кораба „Титаник”, сайтът newsfeed.time.com припомня, че американският автор Морган Робъртсън е публикувал книга преди инцидента, в която почти описал какво се случва с големия лайнер.

Творбата „Futility” излиза през 1898 г. и разказва за голям кораб, който също е потопен от айсберг. Корабът на Робъртсън също е смятан за най-големия за времето си, има подобен размер с „Титаник”, развива същата скорост и също не са взети достатъчно добри мерки за сигурност заради подценяване. Дори името е идентично – „Титан”. И двата кораба потъват в средата на април.

След нещастния случай с „Титаник”, писателят  многократно е питан дали е предсказал случката. „Не. Аз знам само какво пиша, нищо друго”, отвръща Робъртсън. Пол Хейър, учен-специалист по „Титаник” и преподавател в университета „Wilfrid Laurier University” има обяснение. „Робъртсън е обичал да пише за морето. Той е бил и опитен моряк, което го прави способен да предвиди, че тези големи кораби могат да бъдат ударени и потопени от айсберг”.

Моргън Робъртсън е американски писател, роден през 1861 г. Сам се обявява за откривател на приспособлението перископ. Най-известен е с книгата си „Futility”, в която се разказва за голям кораб, наречен „Титан”. Творбата често е свързвана с потъването на лайнера „Титаник”. Произведението обаче не се фокусира върху потъването на кораба, а за офицер на борда, който има множество проблеми, алкохолик е,  и открива Бог малко преди „Титан” да потъне.

Свързани заглавия
25 книги излизат по случай 100-годишнината от потъването на „Титаник”
Излезе книга „Направи си собствен „Титаник”

Книги свързани с  „Титаник“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …