Начало / Свят / „Джоузеф Антон” е заглавието на мемоарите на Салман Рушди

„Джоузеф Антон” е заглавието на мемоарите на Салман Рушди

Салман Рушди е готов с мемоарите си. Те ще бъдат публикувани на 18 септември, съобщи „Ню Йорк таймс”. Книгата се фокусира върху времето, прекарано от писателя в изгнание, криейки се, след като беше осъден на смърт в арабския свят през 1989 г. Причина за това стана книгата му „Сатанински строфи”. Иранският лидер Аятолах Хомейни поиска смъртта на Рушди, защото, според него, е обидил ключовата фигура за исляма – Мохамед.

Книгата е озаглавена „Джоузеф Антон: Мемоари”. Джоузеф Антон е името, което роденият в Индия автор е използвал, докато се е укривал в продължение на 9 години. Интересен факт е, че то е съставено от имената на двама писатели, които Рушди много харесва – Джоузеф Конрад и Антон Чехов. „Направих го заглавие на книгата, защото винаги съм се чувствал странно, когато трябва да дам истинското си име. Пък и прецених, че ще помогне на читателя да разбере по-дълбоко необичайността и дискомфорта на тези години”, коментира писателят.

Според официалния сайт на Салман Рушди в книгата той говори за „понякога горчивата, понякога комична реалност на живота сред въоръжени полицаи. Както и за силната връзка, която е изградил със своите пазители. Също и за липсата на разбиране и подкрепа от страна на правителства, разузнавателни шефове, издатели, журналисти и колеги писатели. Показан е и начинът, по който си връща свободата”.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е през 1947 г. Стилът му е определян като магически реализъм. Рушди е известен като противник на религиозния фанатизъм. Други известни негови произведения са „Земята под нейните нозе”, „Срам”, „Среднощни деца” и др.

Свързани заглавия
Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите
Най-опасните книги
Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни
Салман Рушди отново на български

Книги на Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

202009141517110355

„Хеликон-Троян“ се вписа в Празника на сливата!

„Хеликон – Троян“ отвори врати! На ул. „Васил Левски“ 42, близо до моста над река …