Начало / Свят / „Джоузеф Антон” е заглавието на мемоарите на Салман Рушди

„Джоузеф Антон” е заглавието на мемоарите на Салман Рушди

Салман Рушди е готов с мемоарите си. Те ще бъдат публикувани на 18 септември, съобщи „Ню Йорк таймс”. Книгата се фокусира върху времето, прекарано от писателя в изгнание, криейки се, след като беше осъден на смърт в арабския свят през 1989 г. Причина за това стана книгата му „Сатанински строфи”. Иранският лидер Аятолах Хомейни поиска смъртта на Рушди, защото, според него, е обидил ключовата фигура за исляма – Мохамед.

Книгата е озаглавена „Джоузеф Антон: Мемоари”. Джоузеф Антон е името, което роденият в Индия автор е използвал, докато се е укривал в продължение на 9 години. Интересен факт е, че то е съставено от имената на двама писатели, които Рушди много харесва – Джоузеф Конрад и Антон Чехов. „Направих го заглавие на книгата, защото винаги съм се чувствал странно, когато трябва да дам истинското си име. Пък и прецених, че ще помогне на читателя да разбере по-дълбоко необичайността и дискомфорта на тези години”, коментира писателят.

Според официалния сайт на Салман Рушди в книгата той говори за „понякога горчивата, понякога комична реалност на живота сред въоръжени полицаи. Както и за силната връзка, която е изградил със своите пазители. Също и за липсата на разбиране и подкрепа от страна на правителства, разузнавателни шефове, издатели, журналисти и колеги писатели. Показан е и начинът, по който си връща свободата”.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е през 1947 г. Стилът му е определян като магически реализъм. Рушди е известен като противник на религиозния фанатизъм. Други известни негови произведения са „Земята под нейните нозе”, „Срам”, „Среднощни деца” и др.

Свързани заглавия
Салман Рушди: Департаментът по правосъдие иска да разруши света на книгите
Най-опасните книги
Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни
Салман Рушди отново на български

Книги на Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …