Начало / Свят / 5000 подписа в подкрепа на „Библиотеката на жените”

5000 подписа в подкрепа на „Библиотеката на жените”

Петиция с 5000 подписа е изпратена до министъра на образованието в Обединеното кралство Майкъл Гов, за да бъде оказана подкрепа на библиотека за жени, пише „Гардиън”. „Библиотеката на жените” в Лондон отваря врати за първи път през далечната 1926 г. и съдържа някои от най-старите и най-скъпи колекции, показващи историческата следа на жените.

В нея има над 60 000 книги, памфлети, трудове относно феминизма и нулеви серии на някои от най-значимите писателки, като Вирджиния Улф и сестрите Бронте. Когато отваря за първи път, се казва „Библиотека от лондонското общество в услуга на жените”. В момента е част от столичния английски университет „Лондон Метрополитан Юнивърсити”.
Университетът трябва да спести 1 милион паунда, за да се спаси„Библиотека на жените” . Ако не бъде намерена компания, която да стопанисва институцията, собственик или спонсор, нейното работно време от края на тази година ще бъде намалено от 5 дни на седмица до само 1. Това сериозно ще застраши бъдещето на библиотеката.

В петицията до Гов, се казва че „каквито и да са проблемите на университета, които се надяваме да бъдат решени, при никакви обстоятелства не бива да бъде жертвана „Библиотеката на жените”.

Фото: londonmet.ac.uk

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …