Начало / Свят / Хауърд Джейкъбсън против забраната израелска трупа да играе на „Глоуб”

Хауърд Джейкъбсън против забраната израелска трупа да играе на „Глоуб”

Писателят Хауърд Джейкъбсън се обяви против забраната за израелска театрална трупа да играе в театъра „Глоуб”, пише „Гардиън”. Трупата „Хабима” беше поканена да изпълни „Венецианският търговец” като част от мащабна инициатива, чиято цел е да бъдат представени всички 38 пиеси на великия драматург на различни езици.  Инициативата е част от програмата „Културна олимпиада”.

До ръководството на театър „Глоуб” обаче е изпратено писмо, подписано от 38 водещи актьори, режисьори и продуценти, включително Ема Томпсън и Майк Лей, които искат представлението на „Хабима” да се отмени. Причината е, че според тях в израелската постановка са поставени въпроси за човешките права, политика и проблемите на страната, а мястото им не било то не удачно като за събитие от ранга на Олимпийските игри.

Джейкъбсън, носител на „Букър” за 2010 г. за комичния си роман „Въпросът на Финклер” (преведен на български), е против да се попречи на трупата да представи постановката. „Изкуството произхожда и е насочено само и единствено към човечността. Всеки, който гледа на изкуството и търси други неща, изпуска смисъла на самото изкуство. Да го цензурираме заради политически или религиозни обвинения, означава да му изтръгнем сърцето. Самите артисти да искат такова нещо – вредят на себе си”, твърди авторът.

Да момента от театъра „Глоуб” не показват с нищо, че ще променят своето решение. „Не сме променили нашата позиция. Мислихме дълго и усилено по този въпрос. Ние, като институция, каним всички да участват на фестивала”, заяви Доминик Дромгул, арт-директор в „Глоуб”.

„Културна олимпиада” ще се проведе от 21 април до 9 юни.

Театърът „Глоуб” е построен за първи път от театралната трупа на самия Уилям Шекспир през 1599 г. Той изгаря през 1613 г. Втори „Глоуб” отваря врати през 1614 и работи до 1642 г. Модерната реконструкция съществува от 1997 г. и се намира до река „Темза”, съвсем близо до първия обект.

Свързани заглавия
Хауърд Джейкъбсън с „Букър“ за хумористичен роман
Културна олимпиада от 2012 г.
Лондонската галерия „Хейуърд” става арена на Културната олимпиада
Сонетите на Шекспир вече имат и музика

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …