Начало / Свят / Израел обяви Гюнтер Грас за персона нон грата

Израел обяви Гюнтер Грас за персона нон грата

Израел обяви днес германския поет Гюнтер Грас и носител на Нобелова награда за литература за персона нон грата, след като бившият войник от Ес ЕС написа и публикува поема, в която европейската държава се описва като заплаха за световния мир, предаде Ройтерс. Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле разкритикува германския писател, който предизвика скандал с полемичната си творба, в която осъжда политиката на Израел към Иран, предаде ИТАР-ТАСС.

Успоредно с това в цяла Германия се проведоха традиционните мирни „великденски походи“ в цялата Германия, някои от които изразиха подкрепата си към поета Гюнтер Грас в разгара на полемика, породена от негова поема, критикуваща Израел.

Близо 70 прояви бяха организирани в цялата страна – походи, религиозни служби и други акции в подкрепа на мира и най-вече за изтеглянето на германските части от всички точки на въоръжени конфликти, в които те участват.

Някои от тези демонстрации бяха в подкрепа на носителя на Нобелова награда за литература Гюнтер Грас, чиято поема „Това, което трябва да бъде казано“ бе публикувана в сряда. Авторът й предупреждава за опасността от израелски удари срещу Иран и творбата му не спира да предизвиква противоположни реакции.

„Гюнтер Грас е прав“, или „Благодаря, Гюнтер Грас“, можеше да се прочете на плакатите, които носеха демонстранти в Бремерхафен, в северната част на Германия.

Грас, който е на 84 години, обвини Израел в поемата си, че застрашава световния мир. Веднага след публикуването на поемата израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува германския поет за коментара му, че Израел е „заплаха за световния мир“.

„Великденските походи“ се организират в Германия от 1960 година. Техните организатори и участници по традиция се обявяват не само срещу въоръжените конфликти, но и срещу атомната енергия и заплахата, която идва от нея за човечеството. Миналата година Германия реши да се откаже окончателно от атомната енергетиката до 2022 година, припомня Франс прес.

Свързани заглавия
Гюнтер Грас ще чете скандалната си поема по ARD
Гюнтер Грас: Израел е заплаха за световния мир

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …