Начало / Автори / Мерсия Макдермот на 85

Мерсия Макдермот на 85

„Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ е изследователската максима на Мерсия (Мърша) Макдермот. Днес британката, чиято съдба е свързана с България, навършва 85 години.

Мерсия Макдермот живее в България повече от три десетилетия. Автор е на е няколко книги за историята на страната ни. През 50-те години на ХХ в. пише първата книга за историята на България в Обединеното кралство. Голяма популярност имат и книгите й за  Васил Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански.

Мерсия Макдермот се ражда в семейството на хирург и учителка. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в Югославия, където за първи път установява контакти с българи, сред които и поетът Павел Матев.

През 1947 г. за пръв път гостува в България на тържество в бригадирския лагер „Дивотино“, на жп линията Перник – Волуяк. През 1948 г. се връща, вече за да участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“, днес „Копринка“. Там се запознава с Александър Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането си в Англия. От 1962 до 1989 г., с кратки прекъсвания, общественичката живее и твори в България. През 1963-1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това (до 1989 г.) води курс по „Национално-освободителното движение в Македония“ към Историческия факултет на Софийския университет.

Дълги години писателката е председател на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високите държавни отличия – Орден на розата, орден „Кирил и Методий“ и орден „Мадарски конник“.

Книгите й обаче не се преиздават. Могат да бъдат намерени почти във всяка българска библиотека и в антикварните книжарници. В „Амазон” може да бъде купена последната й книга „Bulgarian Folk Customs” за 55 долара.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …