Начало / Свят / Дигитална обществена библиотека в САЩ след 12 месеца?

Дигитална обществена библиотека в САЩ след 12 месеца?

В САЩ ще има дигитална обществена библиотека от следващия април, според Робърт Дарнтън, учен, професор и библиотекар в университета „Харвард”,съобщи „Гардиън”. Той коментира, че това е инициатива с нестопанска цел, стартирана през октомври 2010 г. Библиотеката „би трябвало да стартира през април 2013 г. и в нея да има 2 милиона книги на публичен домейн”, споделя професорът.

Проектът е финансиран от фондацията „Sloan Foundation and Arcadia Fund”. Комитетът е съставен от лидери на организации с нестопанска цел, правителствени членове и директори на публични библиотеки. Дарнтън добави, че целта е „да се запази наследството на американската култура за всеки”.

Най-големият проблем, който още не е решен, е за авторските права. Същият проблем, с който „Гугъл” се сблъска, опитвайки се да прокара програмата си „Google Book Search” за дигитализиране на милиони книги. В крайна сметка търсачката се отказа, защото беше масово съдена от автори и издатели за посегателство.

Харвартският професор обаче е убеден, че ще бъдат взети поуките от грешките на „Гугъл” и дигиталната обществена библиотека ще заработи с успех. Той призна, че идеята е в известна степен утопична, но завърши, че „тази библиотека ще бъде създадена и ще работи за доброто на хората”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …