Начало / Свят / Гюнтер Грас ще чете скандалната си поема по ARD

Гюнтер Грас ще чете скандалната си поема по ARD

Нобеловият лауреат за литература Гюнтер Грас ще рецитира довечера по германската телевизия част от спорната си политическа поема, критикуваща Израел, и ще защити изказаните в нея възгледи, заявиха сътрудници на писателя, цитирани от ДПА.

Публикуването на стихотворението вчера предизвика международна буря. В него авторът пише, че Израел се готви да нанесе превантивен удар, за да „заличи иранския народ“, и заявява, че му е „омръзнало от лицемерието на Запада“. Според него „ядрената сила Израел заплашва световния мир“.

Грас се е съгласил да рецитира стихове от произведението във вечерно шоу по телевизия ARD и да отговори на въпроси, свързани с творбата. Той ще участва и в предаване за култура по друга телевизия. Публикуването на поемата, озаглавена „Каквото трябва да бъде казано“, предизвика полемика както в Германия, така и в Израел.

Главният изпълнителен директор на медийната група „Шпрингер“ Матиас Дьопфнер нарече стихотворението „политически коректен антисемитизъм“. Според съиздателя на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Франк Ширмахер с творбата писателят иска да „се помири със собствената си биография“, имайки предвид, че Грас е бил доброволец в подразделение на нацисткото паравоенно формирование СС през Втората световна война.

Нобеловият лауреат за мир Ели Визел изрази недоумение как може Грас да твърди, че Израел, а не Иран, е заплаха за световния мир, при положение, че Иран се управлява от „жесток диктатор, който многократно е обявявал намерението си да унищожи Израел“.

Свързани заглавия
Гюнтер Грас: Израел е заплаха за световния мир

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228082_b

„Един живот” – огледало на нашия!

Людмила Еленкова, Радио Хеликон Знаем Ги дьо Мопасан най-вече като автор на разкази и на …