Начало / Свят / Гюнтер Грас: Израел е заплаха за световния мир

Гюнтер Грас: Израел е заплаха за световния мир

Германският писател Гюнтер Грас заяви, че атомната мощ на Израел е заплаха за и без това крехкия световен мир. Това той стори в поема, публикувана в немската и италианската преса, пише „Гардиън”. Стихотворението се нарича „Каквото трябва да бъде казано”. В него се казва, че Западът проявява лицемерие, когато става въпрос за политиката за ядрено оръжие и Израел.

84-годишният Нобелов лауреат призовава към пълен контрол над атомните оръжия както на Израел, така и на Иран „чрез международен орган”. Грас твърди, че дълго време си е мълчал по този въпрос, защото неговата страна е извършила „несравними престъпления”. Той допълва, че вече много удобно се използва думата „антисемитизъм”, когато някой критикува Израел.

Проявата на Грас срещна сериозна критика. „Това, което също трябва да бъде казано, е, че Израел е единствената страна, чието съществуване публично е поставяно под въпрос. Не искаме нищо друго освен да живеем в мир със съседските ни страни в региона”, коментира еврейският посланик в Германия.

Стефан Сейбърт, говорител на канцлера Ангела Меркел, коментира: „Има артистична свобода в Германия. За щастие правителството има свободата да не се изказва по всяка артистична проява”.

Гюнтер Грас е германски писател и поет, роден през 1927 г. Той е едно от най-бележитите литературни имена в Германия от поколението на нацизма. Получава Нобелова награда за литература през 1999 г. На български език са преведени книгите му „Старата камера”, „Да люспиш лука” и „Тенекиеният барабан”. Преди няколко години стана известна принадлежността му към германските СС-части по времето на Хитлер.

Свързани заглавия
Гюнтер Грас: „Бях тъп млад нацист“
В Гьотинген ще бъде отворена литературна къща в чест на Гюнтер Грас

Книги на Гюнтер Грас тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

279943061_282869170723468_1801811721148240997_n (1)

Боян Боев: Онези, които се бунтуват, остават неразбрани

След успешния си дебютен роман „Сайбиевата невеста“, Боян Боев идва с нова, още по-силна книга  …