Начало / Автори / Карл Май – изобретателят на Балканите?

Карл Май – изобретателят на Балканите?

Л. Арапи и С. Гяуров от dw.de

Балканските истории на Карл Май налагат траен отпечатък върху представите на германците за този регион. Писателят всъщност никога не е посещавал Балканите, което може би обяснява и съдържащите се в творбите му грешки.
По времето, когато Карл Май пише своите ориенталски романи – към края на 19 век, Ориентът започва от Балканите. „В дебрите на Балканите“, „През страната на скипетарите“ или „От Багдад до Истанбул“ налагат траен отпечатък върху представите на германците за балканския регион.
Балканите фигурират в пищното творчество на Май само като част от неговия шесттомен цикъл за Ориента. Неговите приключенски истории имат невероятно въздействие върху читателите. Петер Бренер от Техническия университет в Мюнхен обяснява: „Той е фантастичен разказвач и същевременно много добър писател. Той се опира на някои отдавна съществуващи стереотипи, които са отговаряли напълно на очакванията на читателите. По този начин Карл Май затвърждава очакванията, свързвани навремето с Ориента и Балканите“.

Завладяващо въпреки грешките
Към края на 19 век Югоизточна Европа е като разбунен кошер. Народите там искат да отхвърлят османското иго. Карл Май тематизира наистина залеза на Османската империя, но не обръща никакво внимание на политическите аспекти. Нещо повече: за него национално-освободителното движение е просто работа на разбойнически банди.
Дали тази негова позиция се дължи на известната му слабост към Османската империя? Или писателят просто е смятал, че борците за свобода объркват схематичния му наглед за Балканите? Изследователите на творчеството на Май нямат окончателно мнение по въпроса. Сигурно е обаче, че той не е бил особено добре информиран за региона, още повече, че никога не го е посещавал.
Нищо чудно, че в романите му има доста грешки. Така например той смята албанския и сръбския за един и същ език, да не говорим за имената на градове и за географските му представи за Балканите. Впрочем не всичко, което Май пише за региона, е сбъркано. Критиката му срещу корупцията и културата на бакшиша съответства напълно на реалното положение в Османската империя.

С напълно чиста съвест
Книгите на Карл Май биват поглъщани така жадно от читателите не заради съдържащите се в тях етнографски описания, а защото удовлетворяват изискванията за завладяваща приключенска литература. Във всеки случай той не е имал намерение да очерни балканските или ориенталските народи. Затова към края на живота си Карл Май може да каже: „Целите и съвестта ми са чисти“.

 

Свързани заглавия
100 години от смъртта на Карл Май
88 издания на Карл Май са изложени в русенската регионална библиотека

Книгите на Карл Май тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …