Начало / Свят / Библиотеката на ХХІ век е в Щутгарт

Библиотеката на ХХІ век е в Щутгарт

Градската библиотеката на Щутгарт, основана през 1901 г., е вече в нова сграда. Според експертите тя без преувеличение може да бъде наречена библиотеката на ХХІ век заради архитектурните решения. Въпреки че прилича на арт музей или на интериор от фантастичен филм, сградата е симбиоза между античност и свръхмодерни елементи.

Дизайнът е „повлиян от структурата и организацията на древен пантеон, с линейно-образна форма на сърце, което образува центъра. Има няколко етажа, изградени така, че да получават естествено осветление от слънцето”, е оценката на експертите.

Основната форма на библиотеката е правоъгълен паралелепипед с квадратна основа от 44 м и височина 40 м. Външната обвивка на  двойната фасада е доминирана от стъклени блокове, а вътрешността е изградена само от стъкло. Сградата има девет надземни етажа и два подземни, в които се съхраняват 500 000 архивни единици. Специални подвижни ламели, вградени в стените, не позволяват слънчева светлина да пречи на четящите. На покрива е вградена фотоволтаична система, която преобразува слънчевата радиация в електрическа енергия.

Идеята да се построи нова сграда на обществената библиотека възниква през 1997 г. Организиран е паневропейски архитектурен конкурс през 1998 г., на който се явяват 235 кандидати. Печели проектът на корейския архитект Юн Янг Уй, на второ място се класира Петер Бьом от Кьолн, а третото място е за агенцията „Енгел и Цимерман” от Франкфурт.

Разрешението за строеж е дадено през 2007 г. Строителните работи поглъщат 80 млн. евро.

Юн Янг Уй е роден през 1956 г. Учи архитектура в родината си от 1976 до 1983 г., след което специализира в университета в Аахен, в който сега преподава. Управлява архитектурна фирма, която има седалища в Сеул и Кьолн.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …