Начало / Свят / „Аз съм легенда” е вампирската книга на ХХ век

„Аз съм легенда” е вампирската книга на ХХ век

„Аз съм легенда” от Ричард Матисън беше определена за вампирска книга на ХХ век, съобщи „Гардиън”. Творбата е почетена с това звание от Асоциацията на писателите в жанр ужаси, която работи заедно с Агенцията, държаща правата върху творчеството на Брам Стокър. Произведението до последно беше в конкуренция с „Интервю с вампир” от Ан Райс. Друга популярна творба – „Сейлъмс Лот” от Стивън Кинг, остана на трето място.

86-годишният автор не успя да присъства на церемонията, заради крехкото си здраве, но изпрати видео клип, в който благодари за признанието. „За мен е чест и удоволствие, че „Аз съм легенда” беше избрана за вампирска книга на века. Това е едно спорно, но интересно решение”, твърди Матисън. Неговият знаков роман излезе през 1954 г. и пренася читателите в свят, завладян от кръвопийци.

В своята страница в социалната мрежа „Фейсбук” Ан Райс заяви, че книгата е „легендарна” и Матисън е „вдъхновил мен, а и много други” да пишат такива книги. Стивън Кинг също никога не е крил, че е много повлиян от творчеството на Матисън.

Ричард Матисън е американски писател и сценарист, роден 1926 г. Пише най-често в жанр ужаси, но също така фентъзи и научна фантастика. Най-известната му книга е „Аз съм легенда” от 1954 г., но също така „The Incredible Shrinking Man”, „В какво могат да се превърнат мечтите” и др.

Свързани заглавия
Номинации за най-добър вампирски роман през последните 100 години

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …