Начало / Свят / „Аз съм легенда” е вампирската книга на ХХ век

„Аз съм легенда” е вампирската книга на ХХ век

„Аз съм легенда” от Ричард Матисън беше определена за вампирска книга на ХХ век, съобщи „Гардиън”. Творбата е почетена с това звание от Асоциацията на писателите в жанр ужаси, която работи заедно с Агенцията, държаща правата върху творчеството на Брам Стокър. Произведението до последно беше в конкуренция с „Интервю с вампир” от Ан Райс. Друга популярна творба – „Сейлъмс Лот” от Стивън Кинг, остана на трето място.

86-годишният автор не успя да присъства на церемонията, заради крехкото си здраве, но изпрати видео клип, в който благодари за признанието. „За мен е чест и удоволствие, че „Аз съм легенда” беше избрана за вампирска книга на века. Това е едно спорно, но интересно решение”, твърди Матисън. Неговият знаков роман излезе през 1954 г. и пренася читателите в свят, завладян от кръвопийци.

В своята страница в социалната мрежа „Фейсбук” Ан Райс заяви, че книгата е „легендарна” и Матисън е „вдъхновил мен, а и много други” да пишат такива книги. Стивън Кинг също никога не е крил, че е много повлиян от творчеството на Матисън.

Ричард Матисън е американски писател и сценарист, роден 1926 г. Пише най-често в жанр ужаси, но също така фентъзи и научна фантастика. Най-известната му книга е „Аз съм легенда” от 1954 г., но също така „The Incredible Shrinking Man”, „В какво могат да се превърнат мечтите” и др.

Свързани заглавия
Номинации за най-добър вампирски роман през последните 100 години

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

unnamed

ТОП 55 тийн и детски книги за първото полугодие на 2020 г.

Периодът на отчитане е от 01.01.2020 г. до 30.06. 2020 г. Възрастните може да си …