Начало / България / Теодор Траянов и литературен кръг „Хиперион“ ще бъдат почетени с изложба

Теодор Траянов и литературен кръг „Хиперион“ ще бъдат почетени с изложба

Изложба по повод 120 г. от рождението на Теодор Траянов и 90 г. от създаването на литературния кръг „Хиперион“ ще бъде представена на 29 април в Столичната библиотека – зала „София“, от 16.30 ч., съобщиха от Националния литературен музей.

На 1 април 1922 г., излиза брой първи на сп. „Хиперион“, орган на Литературната задруга „Хиперион”, която става съсредоточие на последните символисти в българската литература. Идеолог на това общество е литературният критик Иван Радославов, който е и редактор на едноименното списание, заедно с Теодор Траянов и Людмил Стоянов. На страниците на изданието си дават среща едни от най-изявените ни автори от 20-те години на миналия век – Емануил Попдимитров, Николай Райнов, Атанас Далчев, Трифон Кунев, Райна Мецгер, Николай Хрелков, Светослав Камбуров-Фурен, Люба Касърова, Николай Лилиев, Магда Минева и много други. Художникът Борис Георгиев се грижи за изящния външен вид на списанието, а Васил Захариев, Иван Милев, Дечко Узунов, Васил Стоилов, Сирак Скитник публикуват свои творби.

“Хиперион” се явява продължител на естетските издания сп. „Художник“ (1905 – 1909), сп. „Наш живот“ (1906 – 1907), сп. „Звено“ (1914) и сп. „Везни” на Гео Милев, които съизмеряват литературните постижения у нас с тези в Европа. Хиперионските братя създават свое издателство и „Театър Студия“ с режисьор Исак Даниел, в който като актьори се изявяват Добри Немиров, Теодор Траянов, Людмил Стоянов и професионалистите Олга Кирчева, Дора Дюстабанова, Стефан Савов и др.
На изложбата ще бъдат представени оригинални експонати от Фонда на Националния литературен музей – архив, вещи и богат снимков материал.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …