Начало / Свят / „Играта на Ендър” предизвика скандал в САЩ

„Играта на Ендър” предизвика скандал в САЩ

Научно-фантастичният роман на Орсън Скот Кард „Играта на Ендър” стана причина за скандал в САЩ. Родител подаде оплакване в полицията, защото учител чел на 14-годишното му дете и неговите съученици книгата в клас. Причината е, че  „Играта на Ендър”  била „порнографска”. Родителят се оплакал и на ръководството на училището „Скофийлд Мидъл Скуул”.

„Играта на Ендър” разказва за  тийнейджъри, които тестват бойните си умения един срещу друг. Книгата е награждавана с „Хюго”, „Небюла” и като цяло е приета много добре от критиците. Очевидно обаче родителят на 14-годишния ученик не смята така.

От местната полицията обявиха, че няма да бъдат повдигнати обвинения срещу учителя, който „не е извършил нищо незаконно”. От училищното ръководство обаче разследват въпросния учител, защото освен романа на Кард, той е чел в клас и „Кутията с бои на Дявола”  от Виктория Маккърнън, както и детективска творба от Агата Кристи. Според ръководството на учебното заведение е възможно в произведенията да има описания или думи, които да не са подходящи за ученици на тази възраст.

„Играта на Ендър” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …