Начало / Свят / „Играта на Ендър” предизвика скандал в САЩ

„Играта на Ендър” предизвика скандал в САЩ

Научно-фантастичният роман на Орсън Скот Кард „Играта на Ендър” стана причина за скандал в САЩ. Родител подаде оплакване в полицията, защото учител чел на 14-годишното му дете и неговите съученици книгата в клас. Причината е, че  „Играта на Ендър”  била „порнографска”. Родителят се оплакал и на ръководството на училището „Скофийлд Мидъл Скуул”.

„Играта на Ендър” разказва за  тийнейджъри, които тестват бойните си умения един срещу друг. Книгата е награждавана с „Хюго”, „Небюла” и като цяло е приета много добре от критиците. Очевидно обаче родителят на 14-годишния ученик не смята така.

От местната полицията обявиха, че няма да бъдат повдигнати обвинения срещу учителя, който „не е извършил нищо незаконно”. От училищното ръководство обаче разследват въпросния учител, защото освен романа на Кард, той е чел в клас и „Кутията с бои на Дявола”  от Виктория Маккърнън, както и детективска творба от Агата Кристи. Според ръководството на учебното заведение е възможно в произведенията да има описания или думи, които да не са подходящи за ученици на тази възраст.

„Играта на Ендър” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …