Начало / България / Горан Благоев: Благовещение е празникът на майката

Горан Благоев: Благовещение е празникът на майката

„Ако искаме в едно общество да се утвърждават християнските ценности, неминуемо ние трябва да стигнем и до празнуването на Свето Благовещение като ден на майката и жената – християнка. Няма нищо по-прекрасно от това денят, в който ние почитаме майката на цялото човечество, да почетем и нашите майки. Не на 8 март, не на Деня на боркинята за права, на труженичката”, заяви популярният водещ Горан Благоев в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”. Той беше гост на празника, който книгоразпространителската компания „Хеликон” от десетилетие отбелязва в своите обекти.

Акапелна формация “Юлангело” създаде неповторима интонационна среда в  духа на Благовещение. Празникът събра в „Хеликон-Витоша” всички книжари от столичните книжарници на компанията.

Горан Благоев проследи развитието на 25 март, Денят на Светото Благовещение, в който Бог–слово става плът. Каква е историята? Празникът се оформя скоро след Първата световна война, през 1919 г. Тогава  интелектуалци и представители на църквата подемат идеята да бъде честван официално. След като се утвърждава, Благовещение  е съпътствано от многобройни сказки, предимно в столицата, където и църквата “Света София” чества своя празник. Включва се също дружество “Славянска беседа”, което кани в салона си известни личности да говорят за култа към майката, възвеличавайки я като грижовна домакиня, любяща съпруга и стожер на семейството, пазителка на националния дух и на вярата. Неизменна тема била свещеният дар на майчинството. Дамските комитети към храмовите братства с влиянието си в църковния живот по онова време насърчавали тези мероприятия.
Втората световна война трансформирала идеята в нравствено–възпитателна. Любопитна подробност е, че предпазвайки българката от еманципацията на модерните времена, денят на жената бил утвърждаван именно от жени, борещи се за правата на своя пол. Въпреки цялата си традиционност, празникът на майката остава  в чест на нейната уникалност, подчерта Горан Благоев.

В „Хеликон-Бургас” също се проведе Благовещенски концерт – възпитаниците на музикалното училище „Проф.Панчо Владигеров “ в града изпълниха „Аве Мария” от  Шуберт, Over The Rainbow от „Магьосникът от Оз” и, както и много други евъргрийни. Много от посетителите не успяха да скрият сълзите си по време на Hallelujah на Jeff Buckley. Между музикалните изпълнения прозвучаха „Майка ми” на Иван Вазов, откъси от „Майчина сълза” на Ангел Каралийчев и „На майка ми” на Христо Фотев, изпълнени от Веселина Желева – книжар в „Хеликон-Бургас”.
Концерти се състояха и в „Хеликон-Пловдив, Център” и „Хеликон-Габрово”. В другите  книжарници на „Хеликон” Благовещение също беше отбелязано тържествено.

Фото: Владимир Бочев и „Хеликон-Бургас“

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …