Начало / България / Премиера на „Свидетелствам под клетва”

Премиера на „Свидетелствам под клетва”

В книгата си „Свидетелствам под клетва”, чиято премиера е днес от 18 ч в партерния салон на Военния клуб (София), Дянко Марков споменава малко известни или съвсем неизвестни факти от новата история на България и анализира събития, които са изиграли важна и дори съдбоносна роля за катастрофата, сполетяла България на 9 септември 1944 година и продължила половин век, отбелязва mediapool.bg.

В нея той разказва за легионерството, незаслужено оклеветено от комунистическите власти като фашистка организация, за съпротивата срещу насила наложения, чужд на българския народ комунизъм, за страданията и достойните дела на потънали в забрава имена на български герои, за грешките, заблудите и предателствата, довели до най-голямата национална катастрофа в историята на България – съветската окупация и разрухата, която логично следва – разруха не само икономическа, но, за жалост – и духовна.

Дянко Марков е роден на 4 октомври 1922 в град Плевен. Завършва Военното на Негово Величество училище. Произведен е в чин подпоручик на 3 март 1944 година. Участник във войната срещу Германия като летец бомбардировач от Пети въздушен полк. Награден с орден за храброст. През 1948 г. е осъден в процеса за тъй нар.

Втори легионерски център заради членство в Съюза на българските национални легиони. Политически затворник  1948-1952. След затвора е строителен работник, миньор, стругар, оркестрант. След 1989 година се включва в обществения живот.  Председател на Българския демократичен форум, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, главен редактор на списание „Един завет“ и на вестник „Истина“. Депутат от СДС  в 37-о и 38-о народно събрание.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …