На фокус
Начало / Автори / 120 години от смъртта на Уолт Уитман

120 години от смъртта на Уолт Уитман

Днес, 26 март, се навършват 120 години от смъртта на големия американски поет Уолт Уитман. Неговата книга „Стръкчета трева”, която пише цял живот и издава в различни варианти е и неговата визитна картичка.

“Никой не ще се добере до същината на стиховете ми, ако се мъчи да ги разглежда като литературен израз, или предимно като стремеж към изкуство и естетизъм”, казвал Уитман за поезията си.

Уитман  е роден на 31 май 1819 г. в Лонг Айлънд. През 1823 многолюдното семейство се премества в Бруклин, където две години по-късно Уолтн тръгва на училище, но напуска на 12 годишна възраст, за да започне работа като печатар. Уитман чете непрекъснато и се запознава с Библията, творбите на Омир, Данте и Шекспир. На 17 години става учител и преподава до 1841, когато напуска професията, за да се върне към журналистиката като постоянна кариера. Основава седмичника „Лонг Айлъндър“, а през следващите години е редактор на редица вестници в Бруклин и Ню Йорк. Две седмици след първото издание на „Стръкчета трева“ (Leaves of grass, юли 1855), Уитман получава похвално писмо от Емерсън. До 1891 г. произведението е издавано десет пъти, като непрекъснато нараства, започва като сборник с 12 творби и достига цифрата 300 в 1892 г., годината на смъртта му. По време на Гражданската война поетът работи като журналист на свободна практика и мисионер-доброволец в болниците във Вашингтон, където се грижи за ранените. През 1865 г. постъпва на работа като служител в Министерството на природните богатства, но след пет месеца е уволнен заради авторството си на „Стръкчета трева“, която Харлан, секретар на Министерството, намирал за „обидна“. През 70-те здравето на Уитман се влошава и следват няколко пристъпа на парализа. Умира в Камден на 26 март 1892 г.
Издателят сър Едмънд Гос може би прави най-точната характериска на поета: „Няма един истински Уолт Уитман… Уитман е литературата в състояние на протоплазма: един интелектуален организъм, тъй простодушен, че се ограничава да отразява приближилите се до него”.

Биографични справка: liternet.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …