Начало / България / „Хеликон” ще празнува Деня на майката на Благовещение

„Хеликон” ще празнува Деня на майката на Благовещение

На 25 март, неделя, веригата книжарници „Хеликон” по традиция ще отбележи християнския празник Благовещение. Денят, в който Богородица е получила благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – Божият син Исус Христос, е църковният Ден на майката. И тъй като една от мисиите на „Хеликон” е да съхранява християнските ценности, всички читатели и ценители на добрата литература са добре дошли на Благовещение в книжарниците на компанията в цялата страна. Ето какво ще им бъде предложено:

Книжарница „Хеликон-Витоша” в София подарява на своите приятели празник. От 17 ч там няма само да се купуват книги, а и ще прозвучи празничното слово на популярния водещ от БНТ Горан Благоев. След него ще зазвучат гласовете на камерната вокална формация „Юлангело”. Тя е основана от трима възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” – Юлиан Периклиев, Андрей Захариев (също едно от популярните лица на БНТ) и Георги Къркеланов. Освен тях, в „Юлангело” пеят още и Пламен Бейков и Димитри Гамбурцев. Дуги членове на състава са Костадин Генчев, кавал и Стоян Павлов, перкусии. Диригент е Йосиф Герджиков.
Формация „Юлангело” се обръща назад към литургийното източноправославно църковно пеене, към автентичния фолклор и се стреми чрез интерпретацията си да осъществи връзката между музикалната история и съвременната чувствителност.
Така че – омесете питка с мед, потопете във вазата напъпили лалета и елате при нас – да се хванем за зелено на светлия празник Благовещение.  Дамите от четирите столични книжарници ще отпразнуват заедно светия празник.

Благовещение в книжарниците в страната:

В „Хеликон-Бургас”  в 17 ч ще започне концерт-коктейл. Възпитаници на НУМСИ “ Проф. Панчо Владигеров “ Бургас ще зарадват гостите с изпълненията си. Дуо китари – София Дряновска и Мария Ангелова, ще ги разходят из различни епохи на музиката. Ще последват изпълнения на Ивайло Нинчев (китара и вокал), Жеко Жеков (китара и вокал) и Кристина Събева (вокал). На чаша бяло вино и лека почерпка книжарите ще очакват приятелите на „Хеликон”, за да отпразнуват Деня на майката. Дамите ще получат цвете и свитък с информация за Благовещение.

„Хеликон – Благоевград” ще посрещне редовните си клиентки с вино и сладки, като ще има включване на Радио Благоевград

„Хеликон-Варна” – очаква клиентите си с късмети и оригинални пожелания

„Хеликон-Габрово” ще предложи концерт на учениците от музикална школа „Емануил Манолов”. В програмата са включени класически творби от български и чуждестранни композитори

„Хеликон-Добрич” е поканил деца от училище“Климент Охридски“, които ще пеят народни песни. Клиентките на книжарницата ще получат подарък – цвете и свитък с информация за Благовещение. Празникът ще тече с почерпка и снимки за спомен

„Хеликон-Пловдив, Център” – от 11 ч ще бъде изнесен концерт от възпитаниците на музикалните паралелки в СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“

„Хеликон – Стара Загора” – специални гости ще бъдат културни институции от града – Регионалната библиотека „Захари Княжески“, библиотека „Родина“, в. „Старозагорски новини“ и др. По традиция отец Петър Радев ще отслужи тържествен водосвет в 12.00 ч. Дамите ще бъдат поздравени  със слово, написано специално за Благовещение от писателката Теодора Димова.

„Хеликон-Кюстендил” ще започне да празнува в 13,00 ч. Млад музикант ще поздрави гостите със свои изпълнения на китара. Редовните клиенти ще бъдат посрещнати с питка и вино, а свещеник от църквата „Успение Богородично“ ще поръси със светена вода.

„Хеликон –Шумен” ще подарява листовки, посветени на празника, на всяка дама, посетила книжарницата в неделя.

„Хеликон-Русе” – отец Стефан Стефанов ще отслужи празничен водосвет. Ще присъстват редовните клиентки на книжарницата –журналистки, преподавателки, поетеси, лекарки, художнички. Със стихове и на чаша червено вино ще бъде почетена трудната, но свещена орис на жените.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …