На фокус
Начало / Интервюта / Лорън Оливър: Опитах се да създам в „Делириум” алтернативна реалност на САЩ

Лорън Оливър: Опитах се да създам в „Делириум” алтернативна реалност на САЩ

Лорън Оливър е американска писателка. Тя нашумя с романа си „Делириум” – първа част от едноименната трилогия. Книгата е вече на българския книжен пазар. Творбата представя измислен свят, в който любовта е зараза. Втората част, „Пандемониум” е на англоезичния пазар от миналия месец. Предлагаме ви  интервю с Лорън Оливър, което тя даде за американското списание  „Къркъс Ревюс”.

………………………………………………..

Кажи ни за „Делириум” – действието се развива в бъдещето, а любовта е смятана за болест.
–    Първо, не бих казала, че действието се ръзвива точно в бъдещето. Аз се опитах да създам алтернативна реалност на САЩ, така че времето не е точно определено. Например технологиите не са много по-развити от сегашните. Обществото определя любовта за заразна и опасна болест. Това твърдение е подкрепено от специално изработена идеология.Всеки трябва да се излекува чрез специална програма на около 18-годишна възраст.

Главната героиня Лена в началото иска да се „излекува”, но после се влюбва…
–    Когато започнах да пиша, си дадох сметка, че когато човек се влюбва, наистина има симптоми, подобни на някаква болест. Или поне така изглежда (смее се). Например парализа на ума, невъзможност да се вземат неутрални решения и точни оценки, вълнение, замайване и т.н. Книгата показва как се преминава през тези т.нар.  симптоми.

Тя среща момче – което в създаденото общество е забранено…
–    Въпросът е, че алтернативното общество вярва, че любовта и това, което я съпътства, разрушава структурата на общото щастие и носи много повече негативи от позитиви. Но всички знаем, че перфектно щастие няма – това е утопия.

Историята ме върна в тийнейджърските ми години. Има ли възрастни, които също харесват книгата? На пръв поглед тийнейджърите само са засегнати, но изглежда целта е да се погледне от по-високо.
–    Смятам, че книгата се харесва на хора на всякаква възраст. Изглежда, читателите, които я харесват са на възраст 15-55 години. В някои страни, например Англия, официално се води книга за възрастни. Определено смятам, че обръщението е и към тях. В крайна сметка, споменатите симптоми ги изпитваме на всякаква възраст. В днешно време хората изпитват тези чувства, независимо дали сме млади или възрастни.

В романа има и библейска връзка – забраненият плод, разликата между добро и зло. Как подходи към, образно казано, преразказвайки част от Библията?
–    Много хора започнаха да ме питат дали не се опитвам да прокарам някакви християнски идеи – естествено, че не. Религията в „Делириум” съществува като радикална научна форма. Това, което показвам е, че всяка идеология може да стане прекалено мощна – това е много опасно. Мисля, че всяко общество, което е обединено от една единствена идея, която е приета от всички, е изправено пред жестоки трудности, най-меко казано.

Кои книги те впечатлиха най-много, когато ти беше тийнейджърка?
–    Творбите на К. С. Луис оказаха най-голямо влияние върху мен.

„Делириум” е първата книга от трилогия. Какво предстои?
–    Втората част – „Пандемониум”, излезе миналия месец, а третата – „Реквием” – ще бъде на пазара от февруари 2013 г. Няма да кажа нищо за сюжета. Продължаваме да проследяваме живота на Лена, която преминава през най-различни ситуации.
Искам само да споделя, че идеите за заглавията на втората и третата книга са от фенове. Общувам с тях много активно през моя блог, има много млади хора, които искат да станат писатели. Веднъж писах, че ми трябват заглавия – получих над 200 предложения, от които избрах 2.

Фото: laurenoliverbooks.com

„Делириум“ (анотация) тук

Романът „Делириум“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 март – 26 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на буквите от Людмила …