Начало / Автори / 180 години от смъртта на Гьоте

180 години от смъртта на Гьоте

Гьоте е вечна тема. Едва ли може да се посочи някоя друга личност в историята на западната култура, която да има такова надвременно и всевременно значение. Всичко в обикновения живот на Гьоте и в царството на съзерцанията, всички образи на неговите метафизични фрагменти и видения на природонаучните му изследвания, неговата поетична философия и мистическата му еротика, всичките му стремежи да проникне в единството на живия и конкретен свят, да отгатва, както сам казва, „почерка на Бога“, всичката фаустовска стихийност на тоя необикновен човек, който сам не е знаел какво върши, защото винаги е бил в плен на незнайни, свръхестествени сили – всичко това извира от един-единствен извор и се влива пак в същия извор. Това е изворът на живота, това е изворът на прасъщната мирова сила, необятна и неизразима, която Гьоте нарича „природа“ и която е основана на цялото му битие. И поезията, и науката му се коренят в неговите сили. Гьоте е живият човек, човекът на природата, на всемира, най-универсалният човек, когото познава историята на Европа. Но той не е универсален като Аристотел или като Лайбниц; той не е енциклопедист; той не знае всичко. Неговата всеобемност се покрива с тази на самия живот, на самия творчески дух през всичките степени на неговото развитие. Той е човекът-дете и човекът-старец, но винаги човекът на младостта и вдъхновението. Гьоте е неувяхваща младост на живота.

 

Това е уводната част на есето „Волфганг Гьоте”, писано преди 80 години, по случай 100-годишнината от смъртта на германския писател.  Негов автор е Янко Янев – възпитаник на университетите в Лайпциг, Фрайбург и Хайделберг. Утре, 22 март цивилизованият свят ще отбележи 180 години от кончината на автора на „Фауст”.

Гьоте е една от ключовите фигури на немската литература и европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII и началото на XIX век. Той вдъхновява Чарлз Дарвин със своите антропологични изследвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музиката, драматургията и поезията на континента.

Роден е на 28 август 1749 г. във Франкфурт на Майн, тогава част от Свещената римска империя. Славата на Йохан Волфганг фон Гьоте като поет се разнася бързо из Европа. В дома му се стичат множество почитатели, сред които е и престолонаследникът на княжество Саксония-Ваймар-Айзенах Карл Аугуст. Веднага щом наследява престола, той кани Гьоте да живее във Ваймар. През 1775 г. поетът постъпва на служба към княжеския двор и получава званието действителен таен съветник и място в Държавния съвет, а после е назначен за първи министър и получава благородническа титла (1782). Ентусиазирано се заема с организирането на културния живот на Ваймар. Привлича да работят там Йохан Готфид Хердер и Фридрих Шилер, с когото го свързва тясно приятелство и то трае повече от десетилетие, като оказва плодотворно въздействие и върху двамата. През този период Гьоте пише някои от най-хубавите си балади – „Рибарят”, „Горски цар”, „Певецът” и др.

Бляскавата епоха на своята литературна дейност Гьоте завършва с най-великата творба на живота си – трагедията „Фауст”. Тя го определя като безспорен първомайстор в интелектуалния живот на Германия. Цяла Европа с уважение произнася името на поета. Дори Наполеон през 1806 г., след като завладява град Ваймар, цял час с увлечение разговаря с Гьоте и го награждава с Кръста на Почетния легион. До сетния си миг писателят живее във Ваймар. Бил е илюминат и свободен зидар.

 

Гьоте за живота, любовта, глупостта и …
Животът е най-прекрасното нещо, което е измислила природата.
В обществото всички са равни. Никое общество не може да бъде изградено върху друга основа освен понятието за равенство, но в никакъв случай върху понятието за свобода. В обществото искам да намеря равенството, свободата, именно нравствената, че мога да се подчиня, ще внеса в него със себе си.
Владетел, който не събира около себе си всички даровити и достойни хора, е пълководец без армия.
Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледнеш хубава картина и да прочетеш поне едно мъдро изречение.
Всеки, който не вярва в бъдещия живот, е мъртъв и за настоящия.
Всеки чува това, което разбира.
Любовта за един миг може да ти даде това, което с труд не винаги можеш да постигнеш за цял живот.
Глупаците са най-неприятните крадци — те едновременно крадат и времето и настроението ни.
Глупост е да подценяваш врага си преди неговата смърт, а подлост след победата му.
Да бъда откровен, мога да обещая, но безпристрастен не.
Когато двама се карат, виновен е по-умният.
Добротата на сърцето заема по-просторно място от просторното поле на справедливостта.
Какво е любовта — да прощаваш на някого повече, отколкото заслужава.
И най-тънкият косъм има своята сянка.
Дори крилати фрази се прекършват, щом стигнат до ухото на глупец

 

Гьоте на български тук

Книги за Гьоте тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …