Начало / Критика / И литературата под влиянието на социалните мрежи

И литературата под влиянието на социалните мрежи

Дните, в които писателите трябваше да изпращат ръкописите си по пощата и да чакат месеци за отговор, са вече към края си, отбелязва „Дневник”, цитирайки „Ройтерс“.

Сайтове като Movellas и Penguin’s Book Country вече предлагат мигновен отговор, съвети и предложения за четене пред публика независимо от успеха на творбите по други издателства. „Издателите не искат с пазара им да се случи същото като с музикалната индустрия“, казва директорът на Movellas Пер Ларсен. „Всички знаят, че досегашният модел на публикуване е разбит.“

Музикалната индустрия се преобрази след настъпването на виртуалното пиратство, което обаче провокира новите изпълнители да използват интернет като средство за популяризирането си и да не разчитат за това на големите компании. По същия начин сайтове като датския Movellas са фокусирани върху откриването на обещаващи литературни таланти, които да лансират и публикуват на хартия.

Този модел става все по-популярен в Китай. Над 111 милиона долара приходи има друга виртуална литературна платформа – сайтът Cloudary, който има по 70 милиона посещения на месец и близо 6 милиона творби в архива си.

Сайтът Trak.in отбелязва, че публикуването на текстове във Facebook и дори микроблога Twitter става все по-популярно и дори вече може да се говори за „Facebook литература“, въпреки че засега тя няма широкоизвестни имена. В Twitter историите на индийския писател Аржун Басу вече са привлекли близо 147 хиляди последователи, а сред първите, които превръщат статусите си в проза, е Шон Хил, който има над 100 хиляди, а в края на миналата година издаде сборника Very Short Stories.

Британският в. „Телеграф“ обръща внимание върху промяната в отношенията между читателите и авторите под влияние на социалните мрежи. Изданието пише, че ако преди литературата е била затворен свят, достъпен само за определени лица, то сега писатели, издатели и читатели комуникират на едно ниво.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …