Начало / Критика / И литературата под влиянието на социалните мрежи

И литературата под влиянието на социалните мрежи

Дните, в които писателите трябваше да изпращат ръкописите си по пощата и да чакат месеци за отговор, са вече към края си, отбелязва „Дневник”, цитирайки „Ройтерс“.

Сайтове като Movellas и Penguin’s Book Country вече предлагат мигновен отговор, съвети и предложения за четене пред публика независимо от успеха на творбите по други издателства. „Издателите не искат с пазара им да се случи същото като с музикалната индустрия“, казва директорът на Movellas Пер Ларсен. „Всички знаят, че досегашният модел на публикуване е разбит.“

Музикалната индустрия се преобрази след настъпването на виртуалното пиратство, което обаче провокира новите изпълнители да използват интернет като средство за популяризирането си и да не разчитат за това на големите компании. По същия начин сайтове като датския Movellas са фокусирани върху откриването на обещаващи литературни таланти, които да лансират и публикуват на хартия.

Този модел става все по-популярен в Китай. Над 111 милиона долара приходи има друга виртуална литературна платформа – сайтът Cloudary, който има по 70 милиона посещения на месец и близо 6 милиона творби в архива си.

Сайтът Trak.in отбелязва, че публикуването на текстове във Facebook и дори микроблога Twitter става все по-популярно и дори вече може да се говори за „Facebook литература“, въпреки че засега тя няма широкоизвестни имена. В Twitter историите на индийския писател Аржун Басу вече са привлекли близо 147 хиляди последователи, а сред първите, които превръщат статусите си в проза, е Шон Хил, който има над 100 хиляди, а в края на миналата година издаде сборника Very Short Stories.

Британският в. „Телеграф“ обръща внимание върху промяната в отношенията между читателите и авторите под влияние на социалните мрежи. Изданието пише, че ако преди литературата е била затворен свят, достъпен само за определени лица, то сега писатели, издатели и читатели комуникират на едно ниво.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …