Начало / Критика / Подкрепата на Опра Уинфри вреди на продажбите на книги

Подкрепата на Опра Уинфри вреди на продажбите на книги

Въпреки че участието на писатели в ток-шоуто на Опра Уинфри за книги ги превръща автоматично в звезди, нейното предаване всъщност вреди на търговията с книги, пише в свой коментар Марта Уайт на сайта bottomline.msnbc.msn.com.

„Клубът за книги” на известната телевизионна водеща в САЩ е рубрика, която съществува от 1996 г. Всеки месец през последните 15 години Уинфри избира книга, която да дискутира със зрителите, и автоматично я превръща в бестселър. От над 70-те представени произведения са продадени общо 55 милиона копия.
Според Марта Уайт сред щастливците, които са се добрали до шоуто, емблематично липсват сериозни издатели като „Барнис и Ноубъл” и големи търговци като фалиралата вече верига „Бордърс”.

„Ефектът Опра” съществува, но той не води до превръщане на Америка в нация от читатели и купувачи на книги, смятат експерти. Опра е машина за пари, но не и за култивиране на читателски навици, твърдят анализатори от издателските групи „Симба” и „Морнингстар”.

Според проф. Крейг Гартуейт от Северозападния университет от гледна точка на индустрията водещата всъщност подкрепя „краденето на бизнес”. Рекламата на Опра вдига с до 400% продажбите на представяните от нея книги, като междувременно читателите напълно загърбват всички останали произведения, чиито продажби драстично се свиват. Когато Уифри представя класика като „Ана Каренина”, временният срив в продажбите на останалата класическа литература е предизвестен. Теорията на Гартуейт, базирана на лингвистични сравнения, е, че книгите, които Опра избира, са по-предизвикателни за масовия вкус. Така реално тя направлява масата какво да купува и я поставя в зависимост да купува по-малко и само препоръчана от нея литература.

„Да имаш на лавиците си бестселър, посочен от Опра, от една страна е двигател за продажби, но от друга – води до негативи. Бестселърите дават малък дял от печалбата, тъй като заради тях клиентите не виждат нищо друго в книжарницата, а и освен това повечето „книги на Опра” се предлагат по аутлети и универсални магазини и масата предпочита да си ги купува оттам”, казва анализаторът на „Морнингстар” Питър Уолстръм.

Свързани заглавия
Опра Уинфри представи автобиографията на Шаная Туейн
Опра Уинфри обмисля да направи ново шоу само за книги
Нюхът на Опра Уинфри за книгите

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …