Начало / Любопитно / Четене за заети

Четене за заети

Много хора се оплакват, че не им остава време да четат и затова пренебрегват книгите. В сайта lifehacker.com писателят и програмист Майкъл Фогъс хвърля светлина върху това как успява да прочете над 70 книги годишно, макар да има професионални и лични ангажименти.

1. Четете само това, което ви е интересно. Изглежда, може би, странно, но много хора: първо – нямат идея какво им е интересно и второ – чувстват, че това, което им е интересно е детско или глупаво. Никой не може да ти каже какво да четеш. С времето интересите се разширяват. Ако се срамувате да показвате на другите книгата, която четете, купете си „Киндъл” – на него всички книги изглеждат еднакви.

2. Оставете лошите книги. Аз, подобно на много читатели, изпитвам трудности, когато чета книга, която не е добра. Но много често име едно чувство, нещо като дълг, който те кара да я завършиш. Борете се с него.

3. Четете в контекст. Преди ми беше трудно да чета 3-4 книги едновременно, но започнах по следния метод – чета една преди лягане, друга в метрото и трета по работа. Така психиката се настройва на различни вълни. Разбира се, чувствайте се свободни да нарушите това правило, когато попаднете на прекрасна книга и искате да се посветите само на нея.

4. Колкото повече четете, толкова по-бързо четете. Така е – упражнението помага. Постепенно очите и ума абсорбират прочетеното все по-бързо.

5. Водете си бележки. Това помага, когато четете няколко книги. Така можете да се върнете към нещо, което сте пропуснали и да се подсетите. Също така научавате нови неща. Самият факт, че водите бележки, ви кара да внимавате повече.

6. Водете си дневник за четене. От дете си водя дневник за книгите, които съм прочел. Записвам датата, на която съм започнал и датата, на която завършвам дадена книга. Това може би ви изгледа странно, но е от полза за разпознаване на тенденции. Така по-лесно разбирате, че даден жанр, например научна фантастика, не ви харесва, и го избягвате.

Свързани заглавия
Колко бързо четете?
Как да четем като писатели

Фото: regido.wordpress.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. супер е, и аз съм си изградила подобни навици само дето воденето на дневник и бележки вече си отнема време. пък и колкото ида е хубаво, може би е излишно за средностатистическия четящ. за тези, които не искат околните да съдят по корицата на книгата им, опаковайте я в хартия. тъкмо не се цапа и мачка :)