Начало / България / Непубликуван ръкопис на Ирина Тасева ще бъде издаден в края на март

Непубликуван ръкопис на Ирина Тасева ще бъде издаден в края на март

Непубликуван ръкопис на Ирина Тасева – една от най-ярките имена на българската театрална сцена, предстои да излезе на книжния пазар. Книгата ще се казва „Сбогом, любов”. Редактор е Атанас Свиленов. В нея са събрани най-интересните преживявания на емблематичната актриса с големите имена на българския театър – Апостол Карамитев, Георги Георгиев – Гец, Андрей Чапразов, Мила Попова, Виолета Бахчеванова и др.

Премиерата е планирана да бъде в Народния театър като се очаква дъщерята на Тасева Ирина Малеева да пристигне от САЩ, където работи и живее от години. Тя също е актриса – може да бъде видяна във филма „Венецианският търговец”, където партнира на Орсън Уелс.

„Сбогом, любов” е втора книга на Ирина Тасева. През 1963  г. беше публикувана „Така блестят звездите”.

Ирина Тасева е родена на 22 юли 1910 г. в Кюстендил. През 1929 г. завършва театралната школа на Николай Масалитинов. Започва творческата си дейност в театър “П. К. Стойчев”. От 1930 г. до пенсионирането си работи в Народен театър “Иван Вазов”. Еднакво добре се справя с драматичните и комедийните роли. Участва в: “Ромео и Жулиета”, “Коварство и любов”, “Дон Карлос”, “Дивата патица”, “Мадам Сан Жен”, “И най-мъдрият си е малко прост”, “Машенка”, “Егор Буличов и другите”, “Майка Парашкева” и др. Участва в радио и тв постановки (“Вратите хлопат”, 1977 г.), както и във филма “Български орли” (1941 г.).

 

Фото: bnr.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …