Начало / България / Енциклопедията за Шумен с премиера в София

Енциклопедията за Шумен с премиера в София

Енциклопедията за област Шумен е осъществяване на една отдавнашна мечта на шуменци. Още в ’70-те години имаше такава идея, но се осъществи едва сега, когато имаше повече материал и имаше възможност да съберем един голям екип от автори. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Валентина Аврамова, един от редакторите на „Шуменска област. Енциклопедия”.

„Това е енциклопедия, която дава възможност да се видят съществените черти на регионалната история, култура, общество, всичко това, което трудно може да намери място в една национална енциклопедия или в едни по-общи изследвания”, споделя Аврамова.
Според проф. Димитър Игнатовски – главен редактор на изданието, енциклопедията има епохално значение. „Беше сформиран авторски колектив от 67 преподаватели, научни работници, историци, просветни и културни дейци – всъщност, една широка гама от автори. Те сътвориха общо 5430 статии. Така „Шуменска област. Енциклопедия“ стана необходима и изключително потребна от гледна точка на това, че определя мястото ни в цялата история на България. Шуменска област заема първо място в историята на българската народност и държавност. Тук са Плиска, Мадара, Велики Преслав, които са нашият символ за древност, историчност и съдбовност“, категоричен е професорът.

„Шуменска област. Енциклопедия“ ще бъде представена в София, на 9 март, от 17,30 ч в Руския център на ул. „Шипка“.

„Шуменска област. Енциклопедия“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226269_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (16 ноември – 22 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Гордост и предразсъдъци. Разум и чувства (Футляр – лимитирано издание) от Джейн …