Начало / Свят / 500 нови приказки бяха открити в Германия

500 нови приказки бяха открити в Германия

500 нови приказки бяха открити в архив в Регенсбург, Германия, съобщава „Гардиън”. Те датират от преди повече от 150 години и са записани от местния историк по онова време Франц Ксавер фон Шьонверт (1810-1886). Приказките са открити от културната уредничка Ерика Айхензеер.

Шьонверт е правил колекцията си в баварския регион Горен Пфалц, по същото време, по което братята Грим са учудвали света с приказките, които те са събирали.  Той прекарал десетилетия, разпитвайки местни жители, работници и слуги за местни навици, традиции, обичаи и поверия. Записвал на хартия неща, които са се предавали само устно до този момент.Той събрал колекцията си в книгата „От сказанията и легендите на Горен Пфалц”, която излязла в 3 тома през 1857, 1858 и 1859 г. Приказките обаче не успели да станат популярни и останала в забвение.

В изданията има нечувани досега приказки, но има и местни версии на такива, с които поколения деца са израснали – „Пепеляшка” и „Румпелщилцхен”. Якоб Грим казва за Шьонверт, че „никой друг в Германия не събира фолклор толкова точно, толкова пълно. Никой няма толкова чувствително ухо”. Грим отива и по-далеч – казва на баварския крал Максимилиан ІІ, че единственият, който може да замени него и брат му е Франц Ксавер фон Шьонверт.

През 2008 г. музейната уредничка в Горен Пфалц Ерика Айхензеер основава обществото „Франц Ксавер фон Шьонверт”, което изучава и анализира труда на историка. Миналата година тя дори публикува книга на немски с част от приказките, събрани от Шьонверт. Сега се водят преговори за превеждане на негови колекции на английски.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …