Начало / България / Книги на възрожденеца Матей Преображенски ще бъдат представени в Смолян

Книги на възрожденеца Матей Преображенски ще бъдат представени в Смолян

В Смолян гостува великотърновската изложба „По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници“. Експозицията е представена по повод 134 години от освободителната Руско-турска война, Националния празник, 100 годишнината от освобождението на Родопите и Балканската война, съобщи bnr.bg.

Тя показва 70 оригинални експоната – книги на Матей Преображенски, неговите дисаги, оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край, светогорски щампи и печати. Атрактивна е възстановката на образа на Матей Преображенски, описан от неговите съвременници с избеляло расо, с прашна капа и тояжка, с дисаги на рамо да обикаля българските земи като пътуващ книжар.

Отец Матей Преображенски — Миткалото (Моно Петров Сеизмонов), наричан от народа още Очматей или Очката, е български възрожденец, монах, просветител и националреволюционер. Член на Вътрешната революционна организация. Приятел и довереник на Васил Левски. Прякорът му — Миткалото — идва от глагола „миткам“, означаващ „скитам“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

WireAP_a03311887c5d4ff8a103e185a3658d96_16x9_1600

E Л Джеймс съблече отново героите си

На сцената пак е Крисчън Грей Freed представлява края на алтернативната трилогия „Петдесет нюанса сиво”. …