Начало / България / Книги на възрожденеца Матей Преображенски ще бъдат представени в Смолян

Книги на възрожденеца Матей Преображенски ще бъдат представени в Смолян

В Смолян гостува великотърновската изложба „По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници“. Експозицията е представена по повод 134 години от освободителната Руско-турска война, Националния празник, 100 годишнината от освобождението на Родопите и Балканската война, съобщи bnr.bg.

Тя показва 70 оригинални експоната – книги на Матей Преображенски, неговите дисаги, оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край, светогорски щампи и печати. Атрактивна е възстановката на образа на Матей Преображенски, описан от неговите съвременници с избеляло расо, с прашна капа и тояжка, с дисаги на рамо да обикаля българските земи като пътуващ книжар.

Отец Матей Преображенски — Миткалото (Моно Петров Сеизмонов), наричан от народа още Очматей или Очката, е български възрожденец, монах, просветител и националреволюционер. Член на Вътрешната революционна организация. Приятел и довереник на Васил Левски. Прякорът му — Миткалото — идва от глагола „миткам“, означаващ „скитам“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …