Начало / България / Нов препис на Паисиевата история правят в Добрич

Нов препис на Паисиевата история правят в Добрич

Препис на Паисиевата история ще бъде направен в Добрич. Родолюбивото начинание стартира в читалище „Йордан Йовков“ по инициатива на културния институт и с подкрепата на кметството, съобщи dariknews.bg.

Проявата е посветена на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на „История славянобългарска” и 170 години от създаването на Добруджанския препис.

Депутатът Петър Димитров, зам.-областният управител Тодор Георгиев и зам.-кметът Камелия Койчева, както и ученичката от 10 клас на Езикова гимназия „Гео Милев“ Женда Николаева също са се включили в преписа на части от историята.

Скулпторът Никола Богданов е показал първото издание на БАН на „История Славянобългарска“ от 1914 г.. Книгата ще бъде преснимана за фонда на читалището. Изданието съдържа информацията, че първият добруджански препис на Историята на Паисий е правен от сливенски свещеник през 1842 г. в с.Башкьой, близо до Тулча, Северна Добруджа.

В библиотеката на читалище „Йордан Йовков“ добричлии ще могат да препишат собственоръчно пасажи от алманаха на българското Възраждане, създаден от Паисий Хилендарски. Всеки, който участва в инициативата, ще получи удостоверение за участие в начинанието. Новият препис трябва да бъде завършен за празника на славянските първоучители Кирил и Методий – 24 май. Той ще стане част от фонда на читалищната библиотека.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …