Начало / България / Нов препис на Паисиевата история правят в Добрич

Нов препис на Паисиевата история правят в Добрич

Препис на Паисиевата история ще бъде направен в Добрич. Родолюбивото начинание стартира в читалище „Йордан Йовков“ по инициатива на културния институт и с подкрепата на кметството, съобщи dariknews.bg.

Проявата е посветена на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на „История славянобългарска” и 170 години от създаването на Добруджанския препис.

Депутатът Петър Димитров, зам.-областният управител Тодор Георгиев и зам.-кметът Камелия Койчева, както и ученичката от 10 клас на Езикова гимназия „Гео Милев“ Женда Николаева също са се включили в преписа на части от историята.

Скулпторът Никола Богданов е показал първото издание на БАН на „История Славянобългарска“ от 1914 г.. Книгата ще бъде преснимана за фонда на читалището. Изданието съдържа информацията, че първият добруджански препис на Историята на Паисий е правен от сливенски свещеник през 1842 г. в с.Башкьой, близо до Тулча, Северна Добруджа.

В библиотеката на читалище „Йордан Йовков“ добричлии ще могат да препишат собственоръчно пасажи от алманаха на българското Възраждане, създаден от Паисий Хилендарски. Всеки, който участва в инициативата, ще получи удостоверение за участие в начинанието. Новият препис трябва да бъде завършен за празника на славянските първоучители Кирил и Методий – 24 май. Той ще стане част от фонда на читалищната библиотека.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

z26368530IER,Nagroda-literacka-Nike-2020--Zwyciezca-Radek-Rak

Ветеринар стана писател на годината в Полша

Радек Рак се е посветил на фантастиката 33-годишният писател нашумя в родината си с историко-фантастическия …